Вадене на мъдрец

Вадене на Мъдрец – Какво Трябва да Знаем?

Мъдреците са последните зъби, които поникват в устата на човек. Официалното им название е „трети кътник“ и се появяват в задната част на челюстта. Тези зъби обикновено изникват на около 18-25 годишна възраст, но при някои хора това може да се случи на по-ранен или по-късен етап. Изваждането на мъдреците е често срещана дентална интервенция и в тази статия ще разгледаме защо и кога тази процедура е необходима.

Защо трябва да се извадят мъдреците?

При повечето хора просто липсва достатъчно място в челюстите за този последен набор от зъби. Поникването на мъдреците е бавен процес, при който често се отключват редица проблеми като например неправилната им позиция спрямо останалите зъби. Това може да доведе до препълване на зъбната редица, причинявайки увреждане на съседните кътници. Мъдреците могат също така да пробият само частично през линията на венците, оставяйки отвор (венечен джоб), позволявайки на бактериите да навлязат в
гингивита и увеличат риска от инфекции. Освен това, тъй като тези зъби са разположени далеч назад в устата, те са трудни за правилно почистване и са по-податливи на кариеси. Други често срещани проблеми с мъдреците включват болка или подуване на челюстта или лицето, зачервени, подути или кървящи венци, лош дъх и трудности при разтварянето на устата.

Задължително ли е да се отстраняват мъдреците?

Има общоприето мнение, че мъдреците винаги трабва да бъдат извадени, но това съвсем не е вярно. Някои хора никога нямат проблеми с мъдреците си, тъй като челюстите им имат достатъчно място и зъбите поникват безпроблемно. В този случай мъдреците просто действат като допълнителен набор от кътници и няма причина да бъдат премахнати по подобие на всеки един здрав зъб. Рутинните прегледи при дентален специалист всяка година са необходими, за да може да се проследи състоянието на вашите мъдреци и цялостното ви дентално здраве. Важно е диагностиката на мъдреците да се извърши възможно най-рано, тъй като отстраняването им на по-късен етап може да доведе до допълнителни усложнения.

Болезнена ли е процедурата по вадене на мъдрец?

Изваждането на мъдрец се извършва под въздействието на местна упойка, така че усещането за болка е сведено до минимум. В дните след интервенцията можете да почувствате дискомфорт, но в повечето случаи предписаните от Вашия лекар болкоуспокояващи са всичко необходимо, за да се справите с този проблем. Изваждането на мъдрец, който е напълно скрит под челюстта, изисква по-сложна операция с по-продължителен период за възстановяване. При екстракция от такъв тип венецът се отваря, отделя се част от костта, за да се разкрие напълно зъбът, след което се отстранява напълно.

Възможни ли са усложнения след операцията?

Ако не следвате внимателно предписанията на Вашия лекар за следоперативни грижи, може да развиете състояние, което е известно като “сух алвеолит“. Това се случва, когато кръвният съсирек се отдели след отстраняване на мъдреците. Това може да се окаже болезнено състояние и е нужно време, за да се излекува. Можете да облекчите подуването и дискомфорта след отстраняване на мъдрец като използвате студени компреси, държите главата си повдигната и сдъвквате храната на противоположната страна.

За допълнителни въпроси относно процедурата по вадене на мъдрец, нашите специалисти са на разположение за вас на имейл адрес dsdent@gmail.com или на телефон 0885 776 778.

Причини за лош дъх

Какво Причинява Лошия Дъх в Устата?

Лошият дъх, наричан още халитоза, е често срещан проблем, с който почти всеки се е сблъсквал. Затова не е изненада, че магазините са препълнени с дъвки, ментови бонбони, води за усти и други продукти, предназначени за борба с лошия дъх. За съжаление много от тези продукти предоставят само временно решение, тъй като не адресират причините за този проблем. Халитозата предизвиква не само социален стрес, но може и да е симптом за някакво заболяване.

В тази статия ще разгледаме 7 от най-честите виновници за неприятния дъх в устата.

Лоша дентална хигиена и заболявания на зъбите и венците

Ако не миете с четка и не почиствате с конец зъбите си всеки ден, частиците храна остават в устата ви, причинявайки лош дъх. Върху вашите зъби се образува безцветно и лепкаво покритие от бактерии (плака). Ако не се изчетка, тази плака може да раздразни венците ви и да доведе до образуването на пълни с плака джобове между зъбите и венците и да причини заболявания като гингивит и пародонтит. Вашият език, както и зъбните протези, които не се почистват редовно, също могат да се превърнат в магнит за бактерии, водещи до неприятни миризми. Друг източник на халитоза са също така и нелекуваните кариеси.

Храни и напитки

При консумирането на зеленчуци или храни със силна миризма стомахът абсорбира масла от храните по време на храносмилането. Те преминават в кръвния поток и пътуват до белите дробове, създавайки миризма, която околните могат до усетят в дъха ви до 72 часа. Употребата на напитки със силна миризма като алкохол или кафе също може да допринесе за лош дъх.

Тютюнопушене

Лошият дъх при пушене е в резултат от токсичните химикали, открити в цигарите. Те полепват по повърхностите на зъбите и венците и увеличават натрупването на вредни бактерии в устната кухина.

Сухота в устата

Тя възниква при недостатъчното отделяне на слюнка, която помага да поддържате устата си чиста и намалява неприятната миризма. Сухотата в устата най-често се проявява при заболяване на слюнчените жлези, сън с отворена уста или при прием на определени лекарства, включително такива, които лекуват високо кръвно налягане и инфекции на пикочните пътища.

Заболявания на устата, носа и гърлото

Инфекции на устата, носа и гърлото, както и проблеми със синусите могат да допринесат за лошия дъх.

Диети с високо съдържание на протеини или ниски нива на въглехидрати

Въглехидратите изпълняват важни функции в телата ни и ако диетата ви е прекалено бедна на тях, това може да причини промени в метаболизма на тялото ви, което да доведе до лош дъх. От друга страна храните с високо съдържание на протеини са трудни за обработване от тялото ви и са склонни да отделят серни газове, когато не се метаболизират. Избягвайте крайностите в хранителния ви режим и се стремете към по-балансирана и питателна диета, включваща повече плодове и зеленчуци.

Други заболявания

Докато халитозата най-често се свързва с нещо, което се случва в устата ви, тя може също да е признак на диабет, чернодробно или бъбречно заболяване. Лошото храносмилане, констипацията или стомашно-чревните разстройства също могат да причинят неприятна миризма в дъха. Ако често изпитвате киселинен рефлукс, състояние, при което киселинно съдържание от стомаха се връща към хранопровода, то това е още една причина за неприятен и кисел вкус в устата.

Ако лошият дъх продължава, консултирайте се с вашия зъболекар. Заедно можете да проследите каква може да е причината. С подходящо почистване и преглед вашият зъболекар може да ви помогне да изключите проблеми с оралното здраве и да ви посъветва за следващите стъпки, включително какви видове стоматологични продукти да използвате, планове за лечение на кариес или заболяване на венците, или да ви насочи към медицински специалист за проследяване.

Не се колебайте да се свържете с нас и да запазите час за преглед и консултация!

📍 София, Орлов мост, бул.”Евлоги и Христо Георгиеви” №46
 
📍 София, ул. „Поп Богомил” №46
Видове паста за зъби

Видове Паста за Зъби – Какво Трябва да Знаем Преди да си Купим Паста?

Всички знаем, че използването на паста за зъби поне 2 пъти на ден е важна крачка към поддържането на отлично дентално здраве. Изборът на вид паста за зъби за вашето семейство може да бъде объркващ с оглед на всички разнообразни предложения, налични днес. Разбирането как действат различните видове пасти за зъби и какви съставки да търсите може да ви помогне, когато избирате от многобройните опции по рафтовете на магазините. В тази статия ще разгледаме основните типове пасти за зъби и ще научите как да изберете подходящата за вас.

Флуоридирана паста

Това е най-често срещаната паста за зъби и е вероятно тази, която имате в шкафчето вкъщи. С над 90% пазарен дял тази паста е с доказан ефект в борбата с кариесите. Флуоридът заздравява зъбния емайл, забавяйки произвеждането на киселина от бактериите, причинени от плака. Той спомага и за реминелизацията – процес, при който важни за организма минерали като калций и фосфатни йони правят повърхността на зъбите устойчива срещу киселина.

Билкова паста

Тя е чудесно решение за хора със силна чувствителност към добавките, тъй като не притежава голям брой от химическите съставки, налични в конвенционалните пасти за зъби. Билковите пасти са направени от природни съставки, правейки ги биоразградими и не съдържат синтетични подсладители.

Паста за чувствителни зъби

Ако не можете да консумирате сладолед и горещо кафе без болка, то най-вероятно имате чувствителни зъби и тази паста е подходящата за вас. Съдържа съставки като стронциев хлорид или калиев нитрат, които блокират нервните пътища. Редовната употреба на паста за зъби за чувствителни зъби е необходима, за да се намали чувствителността или болката.
Въпреки че предлагат голямо облекчение за хора с чувствителни зъби, може да отнеме до 3-4 седмици, за да се постигнат оптималните  резултати, така че е необходимо малко търпение.

Избелваща паста

Много различни пасти на пазара съдържат избелващи съставки, предназначени за ежедневна употреба. Те не са толкова ефективни, колкото професионалното избелване на зъби, но въпреки това могат да помогнат в отстраняването на петна по повърхността на зъбите.

Паста съдържаща хлорхексидин

Пастите за зъби за контрол на зъбния камък съдържат хлорхексидин, както и един много важен минерал – калций, които работят за разтваряне на плаката и натрупванията и възстановяване на здравата тъкан на венците. Хлорхексидинът предотвратява образуването на плака. Превантивното му действие продължава във времето между две измивания на зъбите в резултат на продължителното освобождаване на съставката. Калцият помага за регенерация на колагена на венеца и спира не много обилното кървене. Освен това, той повишава рН на слюнката, което води до неутрализиране на произвежданите от бактериите киселини.

Плаката представлява лепкав, безцветен или белезникав филм, който се образува непрекъснато върху зъбите и венците, най-вече след хранене. Тя се състои главно от слюнка, хранителни остатъци и бактерии. Нейното натрупване в гингивалните сулкуси предизвиква образуване на вещества, които са токсични за венците и тъканите, поддържащи зъбите. Освен това, плаката се трансформира в зъбен камък, който в голяма степен е отговорен за проблемите с венците.

Първоначалното засягане на венците се нарича гингивит и се характеризира с възпаление, подуване и зачервяване. Възможно е да има и кървене. Гингивигът е обратим процес. След него, обаче, се появява пародонтитът. Този процес се характеризира с невъзвратимо увреждане на тъканите, които поддържат зъбите. Именно затова е много важно зъбната плака да се отстранява с помощта на добра орална хигиена. Когато постоянно пропускаме определени петна или пространства по зъбите си, докато ги мием, натрупванията започват да се втвърдяват и в крайна сметка трябва да бъдат почистени от вашия зъболекар.

Детска паста

Oсновната разлика между детската паста за зъби и тази за възрастни е в по-ниското съдържание на флуорид в пастата за деца. Това намалява риска от поглъщането на прекалено голяма доза от този природен елемент, който в големи количества може да бъде опасен за здравето. Често детските пасти идват в голямо разнообразие от вкусове, превръщайки рутинното миене на зъби в забавление за най-малките.

Която и паста за зъби да изберете,  важно условие за Вашата красива и здрава усмивка е  да миете зъбите си правилно и редовно, да  ги почиствате с конец поне веднъж на ден, за да премахнете частиците храна между зъбите, които четката  не може да достигне.

Надяваме се, че тази статия ви е била полезна и можете по-лесно да направите правилния избор коя паста за зъби отговаря най-точно на нуждите ви, но не забравяйте, че стоматологичните прегледи два пъти годишно ще гарантират, че вашите зъби са здрави и ще открият всички проблеми рано, когато са по-лесни за лечение.

 

За консултации, прегледи и допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нашите специалисти от дентална клиника D.S.Dent на следните адреси:

📍бул.”Евлоги и Христо Георгиеви” №46
 
📍 ул. „Поп Богомил” №46
Вода за уста

Доказани Ползи от Водата за Уста

Водата за уста е ключов елемент от ежедневната хигиена на устната кухина.

Какво представлява?

Водата за уста е воден или хидроалкохолен разтвор, който обикновено съдържа активни съставки за елиминиране на бактериите в устната кухина (зъби, венци, лигавици) и предотвратява тяхното разпространение. Водата за уста допълва идеално действието на четката за зъби – тя достига до недостъпни за нея места, задържа се за по-дълго време в устната кухина от пастата за зъби и осигурява свежест.

Как да изполваме водата за уста правилно?

На първо място е редно да споменем, че водата за уста не е заместител на миенето на зъбите и редовното ползване на конец , а допълнение към поддържането на отлична орална хигиена. Преди употреба винаги прочитайте внимателно етикета на продукта, който сте избрали. Различните производители използват специфични нива на концентрация на съставките.Някои води за усти изискват разреждане преди употреба! Използвайте водата за уста сутрин и вечер след измиването на зъбите, като можете да жабурите между 30 секунди и една минута в зависимост от инструкциите за употреба.

Какви са ползите от водата за уста?

  • Намалява риска от плака и гингивит

Плаката е нещо повече от просто лепкаво покритие въхру зъбите.Тя съдържа вредни за здравето микроорганизми, водещи до разрушаване целостта на зъбния емайл и възплание на венците (гингивит). Редовното използване на вода за уста намалява натрупването на плака по повърхността на зъбите и има антибактериален ефект.

  • Редуцира появата на кариеси

Водите за уста, съдържащи флуорид, повишават резистентността на зъбния емайл. Флуоридът предпазва причиняването на кариеси, давайки възможност на зъбите, пострадали от киселина в следствие от плака, да се реминилизират.

  • Намалява сухотата в устата

Ксеростомията или „сухата уста“ е често срещано явление, причинено от пониженото ниво на отделяне на слюнка в устата. То може да се дължи на много фактори, сред които прием на медикаменти, диабет или тютюнопушене. Всичко това може да доведе до редица проблеми като лош дъх, рушене на зъбите или инфекции в устаната кухина.Терапевтичните води за уста съдържат съставки, стимулиращи отделянето на слюнка, които намаляват сухотата в устата и поддържат оралната ви хигиена в отлична форма.

Видове вода за уста

В момента на пазара се предлага широк набор от води за усти, които могат да бъдат разделени най-общо на два вида – медицински и за ежедневна употреба.

МЕДИЦИНСКА ВОДА ЗА УСТА –  съдържа активни съставки, благодарение на които се лекуват ефективно заболяванията на пародонта (венеца), такива които се борят с плаката и вода за уста с реминерализиращи и подобряващи структурата на емайла съставки.

Медицинската(терапевтична) вода съдържа активната съставка  хлорхексидин.Предназначена е за профилактика и терапия на заболяванията на пародонта. Хлорхексидинът може да бъде в различна концентрация, в зависимост от нуждите  на пациента.

Водата за уста с тази съставка е предназначена за пациенти с гингивит и пародонтит и изключително полезна след процедура на почистване на  зъбен камък и плака. Причината е,че хлорхексидинът се свързва със структурата на зъба и пречи на натрупването на плака и стяга венеца. Използването на такъв тип вода за уста е редно да е след лекарска препоръка и да не се прекалява с нея. Стандартно тя се ползва от 7 до 10 дни, защото хлорхексидинът дава странични ефекти като оцветяване на зъбите и езика.

Когато използваме вода за уста с антисептици – като хлорохексидин – е препоръчително да използваме паста за зъби, която не съдържа съставки, които биха попречили на тяхното действие. 30 минути след нейната употреба не бива да се приемат напитки или храна.

Втората широко разпространена активна съставка е алкохолът. Най-вече неговата роля е свързана с борбата с плаката. Води за усти, чиято концентрация на алкохол е висока, не трябва да се използват за ежедневна употреба, защото нарушават баланса на естествената микрофлора в устната кухина, което от своя страна води до раздразнение на тъканите.

Водите за усти, съдържащи флуориди, спомагат за укрепването на здравината за зъбния емайл. Изключително полезни са за подрастващи, пациенти провеждащи ортодонтско лечение или такива с висок риск от кариес.

ЕЖЕДНЕВНИТЕ води за усти трябва да съдържат или натурален състав, или е препоръчително поне да не съдържат алкохол и хлорхексидин. Повечето производители отбелязват на етикета, че водата за уста е предназначена за ежедневна употреба.

За прегледи, съвети и консултации, не се колебайте да се обърнете към денталните специалисти в D.S.Dent.

 

Запазете час за консултация на посочените адреси:

📍бул.”Евлоги и Христо Георгиеви” №46
 
📍 ул. „Поп Богомил” №46