Лечение на чувствителни зъби

Чувствителни зъби: Как да овладеем симптомите?

Усещали ли сте болка и дискомфорт след прием на много топла или много студена храна? Въпросната болка е основен признак на чувствителни зъби, от които страда голяма част от населението в днешно време. Чувствителните зъби са едно от най-честите оплаквания в стоматологията.

Научете повече за причините, симптомите и лечението при чувствителни зъби в тази статия:

Какво е чувствителност на зъбите?

Чувствителните зъби се характеризират като дискофморт, изпитван в зъбите в следствие на различни стимули, като например допир до студени или горещи храни и напитки.

Това може да бъде временен или хроничен проблем и може да засегне както един зъб, така и всички. За щастие, чувствителните зъби са напълно лечими и техните симптоми могат да бъдат взети под контрол бързо и лесно.

Какви са причините за чувствителни зъби?

Има няколко основни причини за чувствителни зъби и ето кои са те:

 • Наследственост: Някои хора страдат от чувствителни зъби от самото си раждане, тъй като имат по-тънък емайл;
 • Твърде агресивно миене на зъбите: Води до износване на емайла;
 • Използване на прекалено твърда четка за зъби: Може да нарани горния слой;
 • Скърцане със зъби през нощта;
 • Чест прием на храни и напитки, богати на киселини;
 • Различни заболявания като булимия и рецесия на венците;
 • Кариеси, счупени зъби, износени пломби, заболяване на венците, открит зъбен корен: Те също могат да оставят меката част на зъба оголена, но в този случай ще усещате чувствителност само в един зъб.

Зъбите могат да страдат от временна чувствителност вследствие на стоматологични дейности като поставяне на пломби, коронки и избелване на зъби. В този случай отново чувствителността ще бъде ограничена до един зъб или малка област и би трябвало да отшуми за няколко дни.

От чувствителност на зъбите страдат най-често хора, на възраст между 20 и 60 години.

Какви са симптомите при чувствителни зъби?

Най-срещаните симптоми при чувствителни зъби са:

 • Дискомфорт при прием на горещи или студени храни и напитки
 • Болка при усещане на студен въздух
 • Дискомфорт при прием на сладки храни и киселинни напитки
 • Болка при рутинно почистване на зъбите с четка или конец
 • Неприятни усещания при прием на алкохолни напитки
 • Спонтанна болка в зъбите, която се появява без очевидна причина
 • Чувствителност, локализирана само в един зъб или в малка област
 • Болка при отхапване и дъвчене
 • Леко оцветяване по повърхността на зъбите без видима причина

Въпросните симптоми могат да бъдат временни и постоянни, както и да варират от леки до много по-силни без това да има реална причина.

Как да предпазите чувствителните си зъби?

Има няколко неща, които може да направите в домашни условия, за да подпомогнете лечението на чувствителни зъби. Може да използвате по-нежна паста за зъби, която не съдържа силни съставки, както и да се насочите към вода за уста без съдържание на алкохол.

Препоръчително е да подновите четката за зъби с някоя по-мека, която да не наранява емайла, както и да бъдете внимателни при използването на конец за зъби. Разбира се има редица билкови и лекарствени продукти, които могат да подпомогнат за предпазването на чувствителните зъби.

Ако скърцате със зъби, то трябва да направите всичко възможно да намалите това явление. Спирането на кофеина и намаляването на нивата на стреса могат да бъдат от помощ в този случай, както и носенето на специален протектор за уста по време на сън.

Какво е лечението при чувствителност на зъбите?

За лечение на чувствителни зъби е препоръчително да бъде посетен зъболекар. Той ще направи обстоен преглед, като ще потърси причинителя на проблема, като след това ще предложи най-правилното лечение в зависимост от състоянието и ситуацията, в която се намирате.

В повечето случаи лечението на чувствителни зъби включва промяна в пастата за зъби, като зъболекарите предписват такава, съдържаща вещества, подходящи за намаляването на чувствителността на зъбите. Допълнително, може да бъде изписан флуориден гел, укрепващ зъбния емайл и намаляващ предаването на усещания.

При наличние на метални коронки, зъболекарят може да назначи смяна с циркониеви такива, тъй като това ще редуцира болката в зъбите при топли и студени стимули. Ако лекарят открие заболяване на венците, то неговото лечение ще предотврати чувствителността на зъбите и неприятните симптоми.

В някои редки случаи на постоянна чувствителност на зъбите и постоянен дискомфорт, зъболекарят може да прибегне до по-сериозни мерки като отстраняване на болния зъб или оперативно лечение.

За щастие, в днешно време има редица методи за безболезнено и напълно безопасно лечение на чувствителните зъби, благодарение на които всеки човек може да пребори това заболяване лесно и бързо.

Ако и вие страдате от този проблем, то може да предприемете мерки в домашни условия, а при липса на подобрение да посетите специалист.

Често срещани дентални митове

Най-Често Срещаните Дентални Митове

Що се отнася до грижата за зъбите, често мислим, че сме напълно наясно с това кое е най-доброто за тях, тъй като има изобилие от информация в интернет пространството по тази тема. За съжаление част от тези съвети са подвеждащи и могат да доведат до нежелани проблеми със здравето на зъбите. В тази статия ще разгледаме най-популярните митове и погрешни схващания, касаещи оралното здраве.

Загубата на зъби е генетична

Много пациенти са убедени, че загубата на зъби се дължи на генетична предразположеност, която се предава по наследство. В действителност няма пряка връзка между генетиката и загубата на зъби, която е много по-вероятно да бъде причинена от лоша хигиена на зъбите или определено медицинско състояние. Например, ако не почиствате зъбите си редовно, можете да развиете натрупване на плака, което да доведе до кариеси и заболявания на венците, правейки зъбите ви по-податливи на падене. Освен това някои медицински състояния като диабет или автоимунни заболявания могат допълнително да увеличат риска от загуба на зъби.

Конецът не е толкова необходим, колкото четкането

Важно е да запомните, че четкането и почистването на зъбите с конец вървят ръка за ръка, когато става въпрос за изграждането на правилни дентални навици. Докато четкането е необходимо за премахване на плаката от откритите повърхности между зъбите, то почистването с конец е също толкова важно за премахване на бактериите между зъбите, които четката за зъби не може да достигне. Ако не използвате редовно конец за зъби, пространствата между зъбите ви се превръщат в място за размножаване на бактерии, което може да доведе до кариеси, пародонтални заболявания и преждевременна загуба на зъби. Затова е необходимо да използвате четка два пъти на ден и да почиствате с конец поне веднъж дневно, за да поддържате отлична дентална хигиена.

Рентгеновите снимки на зъбите са опасни за здравето

Денталните рентгенови лъчи са често срещана процедура за откриване на кариеси в ранна фаза, абсцес и други дентални проблеми. Количеството радиация, излъчвано по време на рентгенова снимка, е минимално и няма да нанесе щети върху вашето здраве, тъй като то е еквивалентно на ден или два излагане на естествен радиационен фон. Зъболекарите използват предпазни мерки като престилки и очила, защитавайки тялото ви, така че не се притеснявайте да се подложите на тази процедура – тя само би била от полза за здравето на зъбите в дългосрочен план.

Коронките и пломбите предпазват от бъдещи кариеси

Някои пациенти са убедени, че коронките и пломбите могат да им осигурят допълнителна защита срещу кариеси, но за съжаление тази теза е далеч от истината. Въпреки че тези зъболекарски лечения могат да помогнат за възстановяването на зъбите ви до първоначалната им форма и размер след наличието на кариеси или фрактури, те не предоставят никакви допълнителни превантивни ползи.

Колкото по-силно четкате, толкова по чисти са зъбите ви

Твърде силното миене на зъбите може да причини повече вреда, отколкото полза. Четкането с прекомерна сила ще износи емайла на зъбите ви, което ще ги направи уязвими и ще увеличи риска от кариеси. Най-добрият начин за четкане е посредством кръгови движения, за да можете ефективно да остстраните плаката, без да повредите зъбния емайл. Необходимо е също така да сменяте четката си за зъби на всеки три месеца или когато тя започне да показва признаци на износване.

Не е нужно да посетите зъболекар, ако нищо не ви притеснява

Най-популярният дентален мит е може би схващането, че, ако нищо не ви боли, не е нужно да посетите зъболекар. За да поддържате зъбите и венците си здрави, винаги трябва да планирате редовни прегледи и почиствания при вашия зъболекар, дори ако нямате никакви текущи оплаквания от дентален характер. Редовните посещения помагат да се идентифицират ранните предупредителни признаци за кариес или други здравословни проблеми на устната кухина, така че да могат да бъдат излекувани по-бързо и да се намали рискът от по-нататъшно увреждане. Вдигането на телефона и насрочването на час за зъболекар може да бъде стресиращо изживяване за вас, но помислете за ползите от редовните прегледи и положителното влияние, което те оказват върху вашето здраве.

Естествените захари не могат да навредят на вашите зъби

Така наречените естествени захари като мед, кленов сироп и агаве също могат да доведат до кариеси, ако ги консумирате в големи количества. Всички видове захар трябва да се консумират умерено като част от балансираната ви диета. Измивайте зъбите си редовно след консумирането на всякакъв вид сладки храни и напитки и пийте повече вода, за да отмиете останалите частици захар по повърхността и между зъбите.

Избелването е вредно за зъбите

Избелването на зъбите е безопасно и може да бъде чудесен начин да получите по-бели и по-ярки зъби. Въпреки това е важно да запомните, че избелващите продукти трябва да се използват само според инструкциите на вашия зъболекар – прекомерната им употреба или твърде честото им използване може да причини увреждане на зъбния ви емайл. От съществено значение е да отбележим, че, ако имате проблеми със зъбите като кариес или заболяване на венците, избелването може да не е най-добрият вариант за вас. Затова винаги се консултирайте с вашия зъболекар, преди да пробвате какъвто и да е продукт за избелване на зъбите.

Не вярвайте на всичко, което четете или чувате в дигиталното пространство относно оралното ви здраве. Консултирайки се със специалистите по дентални грижи от D.S.Dent, вие получавате правилните съвети за вас, за да имате дълготрайна и красива усмивка.

Как Тютюнопушенето Влияе на Зъбите Ви

Всички сме наясно, че пушенето вреди на здравето. Въпреки че вашите зъби може би не са първото нещо, за което се сещате, когато обмисляте опасностите от тютюнопушенето, всякакъв вид употреба на тютюн може да причини сериозно увреждане на денталното ви здраве. Колкото повече пушите, толкова повече щети нанасяте върху усмивката си. Нека разгледаме някои от най-честите дентални проблеми, свързани с тютюнопушенето.

Обезцветяване на зъбите

Това е най-честият негативен резултат от тютюнопушенето върху зъбите, който може да доведе до тяхното пожълтяване, оцветяване или дори почервеняване. Професионалното избелване на зъбите може да помогне в забавянето на този процес, но при продължително пушене положителният ефект от тази процедура би бил минимален. Никотинът в цигарите намалява притока на кръв и прави венците ви по-чувствителни и податливи на инфекции. Заедно с катрана те проникват в пукнатините на зъбите и се настаняват трайно в тях, правейки тяхното изчеткване на практика невъзможно. Натрупването на зъбен камък и плака са още един нежелан страничен ефект в следствие от тютюнопушенето.

Лош дъх

Лошият дъх при пушене е в резултат от химикалите, съдържащи се в цигарите, които полепват по повърхността на зъбите и венците. Известен факт е, че тези химикали допринасят за разпространението на бактерии, които причиняват неприятна миризма. Често забравяме за положителна роля на слюнката, която поддържа устата чиста и предпазва от лош дъх. Пушенето води до сухота в устата, което означава, че губите важен инструмент в борбата с лошия дъх в лицето на слюнката.

Кариеси

Както вече отбелязахме, пушачите страдат от повишено натрупване на плака и зъбен камък и често изпитват сухота в устата – водещи причини за развитието на кариеси. В допълнение, големите кухини, съществуващи около линията на венците, могат да доведат до инфекции, които да причинят счупвания или загуба на зъби.

Пародонтални заболявания

Те представляват заболявания на венците в следствие от бактериална инфекция. В началния стадий пародонтозата ще бъде очевидна, ако имате кървящи или възпалени венци, които са чувствителни към храни и напитки. В чести случаи пародонтозата се проявява и чрез отдръпване на венците, отпускане тъканта на венеца и оголване корените на зъбите. Въпреки че ранните стадии на пародонтоза могат да бъдат овладени, то продължителното пушене и употребата на тютюн може да доведе до влошаване на проблема.

Увреждане на костта

Ако пародонтозата не се третира на време, инфекцията може да обхване тъканите и костите, които могат да бъдат отслабени. С течение на времето е вероятно да настъпи увреждане на костите, ако пародонтозата не се лекува и инфекцията никога не бъде отстранена. В най-тежките случаи може да се наложи хурургична намеса за справяне с увредената кост, включваща костни присадки и възстановителна хирургия.

По-бавен оздравителен процес

Пушенето на тютюн намалява кислорода в кръвния поток. Важно е да запомните, че кислородът е необходим за осъществяването на оздравителните процеси във вашето тяло. Когато страдате от заболявания на устната кухина или сте претърпели хирургични процедури като екстракции на зъби, поставяне на зъбни импланти или отстраняване на кисти, това означава, че при тютюнопушене ще ви е необходимо по-дълго време за възстановяване. Пушачите също така са изложени и на по-висок риск от инфекция, тъй като венците ви може да не успеят да заздравеят правилно.

Орален рак

Най-тежката форма на проблеми с устата, свързани с тютюнопушенето, е ракът на устната кухина и шансовете за появата му се увеличават, ако пушенето се комбинира с прекомерна употреба на алкохол. Ракът на устната кухина започва като бяло или червено петно ​​в устата, придружено от затруднено дъвчене или преглъщане, изтръпване на челюстта и дори болки в ушите. Въпреки че със сигурност има други причини за тези симптоми, препоръчително е всеки, който ги изпитва повече от две седмици, да посети лекар. Колкото по-рано се открие ракът, толкова по-ефективно ще бъде лечението.

Решение

Зъболекарят може да състави план за лечение, за да помогне за смекчаване на проблемите, свързани с тютюнопушенето, но единственият начин те да изчезнат напълно е да спрете да пушите. Проблемите със зъбите са само една от многото части на тялото ви, които могат да бъдат засегнати от тютюнопушенето, а отказването от него ще ви осигури по-здравословен живот за години напред.

Вадене на мъдрец

Вадене на Мъдрец – Какво Трябва да Знаем?

Мъдреците са последните зъби, които поникват в устата на човек. Официалното им название е „трети кътник“ и се появяват в задната част на челюстта. Тези зъби обикновено изникват на около 18-25 годишна възраст, но при някои хора това може да се случи на по-ранен или по-късен етап. Изваждането на мъдреците е често срещана дентална интервенция и в тази статия ще разгледаме защо и кога тази процедура е необходима.

Защо трябва да се извадят мъдреците?

При повечето хора просто липсва достатъчно място в челюстите за този последен набор от зъби. Поникването на мъдреците е бавен процес, при който често се отключват редица проблеми като например неправилната им позиция спрямо останалите зъби. Това може да доведе до препълване на зъбната редица, причинявайки увреждане на съседните кътници. Мъдреците могат също така да пробият само частично през линията на венците, оставяйки отвор (венечен джоб), позволявайки на бактериите да навлязат в
гингивита и увеличат риска от инфекции. Освен това, тъй като тези зъби са разположени далеч назад в устата, те са трудни за правилно почистване и са по-податливи на кариеси. Други често срещани проблеми с мъдреците включват болка или подуване на челюстта или лицето, зачервени, подути или кървящи венци, лош дъх и трудности при разтварянето на устата.

Задължително ли е да се отстраняват мъдреците?

Има общоприето мнение, че мъдреците винаги трабва да бъдат извадени, но това съвсем не е вярно. Някои хора никога нямат проблеми с мъдреците си, тъй като челюстите им имат достатъчно място и зъбите поникват безпроблемно. В този случай мъдреците просто действат като допълнителен набор от кътници и няма причина да бъдат премахнати по подобие на всеки един здрав зъб. Рутинните прегледи при дентален специалист всяка година са необходими, за да може да се проследи състоянието на вашите мъдреци и цялостното ви дентално здраве. Важно е диагностиката на мъдреците да се извърши възможно най-рано, тъй като отстраняването им на по-късен етап може да доведе до допълнителни усложнения.

Болезнена ли е процедурата по вадене на мъдрец?

Изваждането на мъдрец се извършва под въздействието на местна упойка, така че усещането за болка е сведено до минимум. В дните след интервенцията можете да почувствате дискомфорт, но в повечето случаи предписаните от Вашия лекар болкоуспокояващи са всичко необходимо, за да се справите с този проблем. Изваждането на мъдрец, който е напълно скрит под челюстта, изисква по-сложна операция с по-продължителен период за възстановяване. При екстракция от такъв тип венецът се отваря, отделя се част от костта, за да се разкрие напълно зъбът, след което се отстранява напълно.

Възможни ли са усложнения след операцията?

Ако не следвате внимателно предписанията на Вашия лекар за следоперативни грижи, може да развиете състояние, което е известно като “сух алвеолит“. Това се случва, когато кръвният съсирек се отдели след отстраняване на мъдреците. Това може да се окаже болезнено състояние и е нужно време, за да се излекува. Можете да облекчите подуването и дискомфорта след отстраняване на мъдрец като използвате студени компреси, държите главата си повдигната и сдъвквате храната на противоположната страна.

За допълнителни въпроси относно процедурата по вадене на мъдрец, нашите специалисти са на разположение за вас на имейл адрес dsdent@gmail.com или на телефон 0885 776 778.

Причини за лош дъх

Какво Причинява Лошия Дъх в Устата?

Лошият дъх, наричан още халитоза, е често срещан проблем, с който почти всеки се е сблъсквал. Затова не е изненада, че магазините са препълнени с дъвки, ментови бонбони, води за усти и други продукти, предназначени за борба с лошия дъх. За съжаление много от тези продукти предоставят само временно решение, тъй като не адресират причините за този проблем. Халитозата предизвиква не само социален стрес, но може и да е симптом за някакво заболяване.

В тази статия ще разгледаме 7 от най-честите виновници за неприятния дъх в устата.

Лоша дентална хигиена и заболявания на зъбите и венците

Ако не миете с четка и не почиствате с конец зъбите си всеки ден, частиците храна остават в устата ви, причинявайки лош дъх. Върху вашите зъби се образува безцветно и лепкаво покритие от бактерии (плака). Ако не се изчетка, тази плака може да раздразни венците ви и да доведе до образуването на пълни с плака джобове между зъбите и венците и да причини заболявания като гингивит и пародонтит. Вашият език, както и зъбните протези, които не се почистват редовно, също могат да се превърнат в магнит за бактерии, водещи до неприятни миризми. Друг източник на халитоза са също така и нелекуваните кариеси.

Храни и напитки

При консумирането на зеленчуци или храни със силна миризма стомахът абсорбира масла от храните по време на храносмилането. Те преминават в кръвния поток и пътуват до белите дробове, създавайки миризма, която околните могат до усетят в дъха ви до 72 часа. Употребата на напитки със силна миризма като алкохол или кафе също може да допринесе за лош дъх.

Тютюнопушене

Лошият дъх при пушене е в резултат от токсичните химикали, открити в цигарите. Те полепват по повърхностите на зъбите и венците и увеличават натрупването на вредни бактерии в устната кухина.

Сухота в устата

Тя възниква при недостатъчното отделяне на слюнка, която помага да поддържате устата си чиста и намалява неприятната миризма. Сухотата в устата най-често се проявява при заболяване на слюнчените жлези, сън с отворена уста или при прием на определени лекарства, включително такива, които лекуват високо кръвно налягане и инфекции на пикочните пътища.

Заболявания на устата, носа и гърлото

Инфекции на устата, носа и гърлото, както и проблеми със синусите могат да допринесат за лошия дъх.

Диети с високо съдържание на протеини или ниски нива на въглехидрати

Въглехидратите изпълняват важни функции в телата ни и ако диетата ви е прекалено бедна на тях, това може да причини промени в метаболизма на тялото ви, което да доведе до лош дъх. От друга страна храните с високо съдържание на протеини са трудни за обработване от тялото ви и са склонни да отделят серни газове, когато не се метаболизират. Избягвайте крайностите в хранителния ви режим и се стремете към по-балансирана и питателна диета, включваща повече плодове и зеленчуци.

Други заболявания

Докато халитозата най-често се свързва с нещо, което се случва в устата ви, тя може също да е признак на диабет, чернодробно или бъбречно заболяване. Лошото храносмилане, констипацията или стомашно-чревните разстройства също могат да причинят неприятна миризма в дъха. Ако често изпитвате киселинен рефлукс, състояние, при което киселинно съдържание от стомаха се връща към хранопровода, то това е още една причина за неприятен и кисел вкус в устата.

Ако лошият дъх продължава, консултирайте се с вашия зъболекар. Заедно можете да проследите каква може да е причината. С подходящо почистване и преглед вашият зъболекар може да ви помогне да изключите проблеми с оралното здраве и да ви посъветва за следващите стъпки, включително какви видове стоматологични продукти да използвате, планове за лечение на кариес или заболяване на венците, или да ви насочи към медицински специалист за проследяване.

Не се колебайте да се свържете с нас и да запазите час за преглед и консултация!

📍 София, Орлов мост, бул.”Евлоги и Христо Георгиеви” №46
 
📍 София, ул. „Поп Богомил” №46