ПОЧИСТВАНЕ НА ЗЪБЕН КАМЪК – КОЗМЕТИЧНА ПРОЦЕДУРА ИЛИ НЕОБХОДИМОСТ?

 

Почистване на зъбен камък – как и защо зъбната плака причинява заболяванията на венеца?

Знаете ли, че Вашата уста е дом на повече от 300 вида бактерии? Звучи доста, нали? Всъщност това е напълно нормално, като само малък процент от бактериите могат да причинят заболяване на венеца или кариес. Но трябва да се има предвид, че дори и малко количество бактерии могат да бъдат достатъчни, за да раздразнят венеца, ако им се позволи да се натрупат и да се образува плака. Нещо повече, ако тези неща бъдат пренебрегнати и не се предприеме почистване на зъбен камък , то може да се стигне до редица проблеми – от кървящи  или подути венци, дължащи се на възпаление, до по-сериозни проблеми като пародонтит, водещ  до  загуба на зъби.

 

Защо е нужно почистване на зъбен камък?

 

Бактериите, които се намират в плаката, са една от най-честите причини за заболяванията на венеца. Те използват захарите и въглехидратите в храната, за да произвеждат киселини, които  дразнят венеца и с течение на времето могат да разтворят зъбния емайл, което в крайна сметка води до образуване на кариес. Наличието на бактерии може да накара венеца да започне да се отдръпва от зъбите Ви, оставяйки малки пространства или „джобове“, където да се натрупа още повече плака, като всичко това вече е свързано и със загуба на кост.  С течение на времето тези джобове могат да се задълбочат, костната загуба също, като в крайна сметка може да се стигне до  пародонтоза (пародонтит) или загуба на зъби.

 

Какво представлява процедурата почистване на зъбен камък и полиране?

 

Заболяванията на венеца са свързани с натрупване на зъбна плака, като най-добрият начин тя да бъде премахната е почистването на зъбите два пъти дневно. Независимо от това колко добре Вие почиствате Вашите зъби, има места, които са трудни за достъп и остават  непочистени. На тези места зъбната плака се натрупва,  впоследсвие минерализира в зъбен камък, който е невъзможно да бъде премахнат с четката за зъби.

Ако натрупалия се зъбен камък не бъде премахнат, нова плака отново ще се натрупа около целия зъб и под венеца, което може да доведе до прогресия на заболяването.

За да се предотврати риска от заболявания на венеца или да се спре това заболяване и възможността от неговата прогресия, ние от D.S.Dent  Ви препоръчваме професионално почистване на зъбен камък , включващо самото почистване на зъбен камък и полиране на зъбите.

Какви са стъпките при почистване на зъбен камък?

  • почистване на зъбен камък:

Първата стъпка при почистване на зъбен камък  представлява премахване на натрупаната  зъбна плака и почистване на зъбен камък с помощта на ултразвукови  инструменти, които премахват упоритите остатъци от зъбния камък.

  • полиране на зъбите след почистване на зъбен камък:

Следващата стъпка при почистване на зъбен камък е полиране на зъбите, което прави зъбните повърхности изящно гладки. Освен това полирането премахва петна, оставяйки зъбите бели и блестящи, като това не е просто козметична процедура. Гладките повърхности, които се създават след почистване на зъбен камък и полиране  правят по-трудно натрупването на зъбна плака за в бъдеще.

  • съвети и препоръки след почистване на зъбен камък:

След почистване на зъбен камък ще Ви дадем препоръка във Вашия случай колко често  в годината е необходимо  да се извършват тези процедури. Важно е да запомните, че професионалното почистване на зъбен камък е допълнение към добрата ежедневна рутинна орална хигиена.

 

Екипът на D.S.Dent Ви препоръчва редовно – поне 2 пъти годишно, да посещавате денталния кабинет за почистване на зъбен камък  и полиране на зъбите.

Не отлагайте своя профилактичен преглед! Той спомага за своевременното откриване на заболяванията на зъбите и венците, и тяхното предотвратяване, включително посредством почистване на зъбен камък.

Обадете се и запишете час!