Вадене на мъдрец

Вадене на Мъдрец – Какво Трябва да Знаем?

Мъдреците са последните зъби, които поникват в устата на човек. Официалното им название е „трети кътник“ и се появяват в задната част на челюстта. Тези зъби обикновено изникват на около 18-25 годишна възраст, но при някои хора това може да се случи на по-ранен или по-късен етап. Изваждането на мъдреците е често срещана дентална интервенция и в тази статия ще разгледаме защо и кога тази процедура е необходима.

Прочети повече
Причини за лош дъх

Какво Причинява Лошия Дъх в Устата?

Лошият дъх, наричан още халитоза, е често срещан проблем, с който почти всеки се е сблъсквал. Затова не е изненада, че магазините са препълнени с дъвки, ментови бонбони, води за усти и други продукти, предназначени за борба с лошия дъх. За съжаление много от тези продукти предоставят само временно решение, тъй като не адресират причините за този проблем. Халитозата предизвиква не само социален стрес, но може и да е симптом за някакво заболяване.

Прочети повече
Видове паста за зъби

Видове Паста за Зъби – Какво Трябва да Знаем Преди да си Купим Паста?

Всички знаем, че използването на паста за зъби поне 2 пъти на ден е важна крачка към поддържането на отлично дентално здраве. Изборът на вид паста за зъби за вашето семейство може да бъде объркващ с оглед на всички разнообразни предложения, налични днес. Разбирането как действат различните видове пасти за зъби и какви съставки да търсите може да ви помогне, когато избирате от многобройните опции по рафтовете на магазините. В тази статия ще разгледаме основните типове пасти за зъби и ще научите как да изберете подходящата за вас.

Прочети повече
Усложнения след зъбна травма

Късни Усложнения След Травма на Зъбите

Травмите на зъбите могат да бъдат фрактури (отчупвания на парчета с различни размери от зъба) или луксации /сублукации (разместване на зъба). Тези две големи групи увреждания се лекуват по много различни начини в зависимост от конкретния случай, но и при двете съществува риск от късни усложнения. Това се дължи на факта, че по време на травмата може да се прекъсне съдовонервния сноп, който изхранва зъба. В резултат на това зъбът се самоумъртвява,симптоми на което може да се появят месеци, дори години по-късно.

Прочети повече