Доказани Ползи от Водата за Уста

Вода за уста

Водата за уста е ключов елемент от ежедневната хигиена на устната кухина.

Какво представлява?

Водата за уста е воден или хидроалкохолен разтвор, който обикновено съдържа активни съставки за елиминиране на бактериите в устната кухина (зъби, венци, лигавици) и предотвратява тяхното разпространение. Водата за уста допълва идеално действието на четката за зъби – тя достига до недостъпни за нея места, задържа се за по-дълго време в устната кухина от пастата за зъби и осигурява свежест.

Как да изполваме водата за уста правилно?

На първо място е редно да споменем, че водата за уста не е заместител на миенето на зъбите и редовното ползване на конец , а допълнение към поддържането на отлична орална хигиена. Преди употреба винаги прочитайте внимателно етикета на продукта, който сте избрали. Различните производители използват специфични нива на концентрация на съставките.Някои води за усти изискват разреждане преди употреба! Използвайте водата за уста сутрин и вечер след измиването на зъбите, като можете да жабурите между 30 секунди и една минута в зависимост от инструкциите за употреба.

Какви са ползите от водата за уста?

  • Намалява риска от плака и гингивит

Плаката е нещо повече от просто лепкаво покритие въхру зъбите.Тя съдържа вредни за здравето микроорганизми, водещи до разрушаване целостта на зъбния емайл и възплание на венците (гингивит). Редовното използване на вода за уста намалява натрупването на плака по повърхността на зъбите и има антибактериален ефект.

  • Редуцира появата на кариеси

Водите за уста, съдържащи флуорид, повишават резистентността на зъбния емайл. Флуоридът предпазва причиняването на кариеси, давайки възможност на зъбите, пострадали от киселина в следствие от плака, да се реминилизират.

  • Намалява сухотата в устата

Ксеростомията или „сухата уста“ е често срещано явление, причинено от пониженото ниво на отделяне на слюнка в устата. То може да се дължи на много фактори, сред които прием на медикаменти, диабет или тютюнопушене. Всичко това може да доведе до редица проблеми като лош дъх, рушене на зъбите или инфекции в устаната кухина.Терапевтичните води за уста съдържат съставки, стимулиращи отделянето на слюнка, които намаляват сухотата в устата и поддържат оралната ви хигиена в отлична форма.

Видове вода за уста

В момента на пазара се предлага широк набор от води за усти, които могат да бъдат разделени най-общо на два вида – медицински и за ежедневна употреба.

МЕДИЦИНСКА ВОДА ЗА УСТА –  съдържа активни съставки, благодарение на които се лекуват ефективно заболяванията на пародонта (венеца), такива които се борят с плаката и вода за уста с реминерализиращи и подобряващи структурата на емайла съставки.

Медицинската(терапевтична) вода съдържа активната съставка  хлорхексидин.Предназначена е за профилактика и терапия на заболяванията на пародонта. Хлорхексидинът може да бъде в различна концентрация, в зависимост от нуждите  на пациента.

Водата за уста с тази съставка е предназначена за пациенти с гингивит и пародонтит и изключително полезна след процедура на почистване на  зъбен камък и плака. Причината е,че хлорхексидинът се свързва със структурата на зъба и пречи на натрупването на плака и стяга венеца. Използването на такъв тип вода за уста е редно да е след лекарска препоръка и да не се прекалява с нея. Стандартно тя се ползва от 7 до 10 дни, защото хлорхексидинът дава странични ефекти като оцветяване на зъбите и езика.

Когато използваме вода за уста с антисептици – като хлорохексидин – е препоръчително да използваме паста за зъби, която не съдържа съставки, които биха попречили на тяхното действие. 30 минути след нейната употреба не бива да се приемат напитки или храна.

Втората широко разпространена активна съставка е алкохолът. Най-вече неговата роля е свързана с борбата с плаката. Води за усти, чиято концентрация на алкохол е висока, не трябва да се използват за ежедневна употреба, защото нарушават баланса на естествената микрофлора в устната кухина, което от своя страна води до раздразнение на тъканите.

Водите за усти, съдържащи флуориди, спомагат за укрепването на здравината за зъбния емайл. Изключително полезни са за подрастващи, пациенти провеждащи ортодонтско лечение или такива с висок риск от кариес.

ЕЖЕДНЕВНИТЕ води за усти трябва да съдържат или натурален състав, или е препоръчително поне да не съдържат алкохол и хлорхексидин. Повечето производители отбелязват на етикета, че водата за уста е предназначена за ежедневна употреба.

За прегледи, съвети и консултации, не се колебайте да се обърнете към денталните специалисти в D.S.Dent.

 

Запазете час за консултация на посочените адреси:

📍бул.”Евлоги и Христо Георгиеви” №46
 
📍 ул. „Поп Богомил” №46
Summary
Доказани Ползи от Водата за Уста
Article Name
Доказани Ползи от Водата за Уста
Description
Защо е необходимо да използвате вода за уста и какви са доказаните ползи от нея ?
Author
Publisher Name
D.S. Dent
Publisher Logo

Leave Comment