Лечение на млечни зъби под обща анестезия? | DSDent дентална клиника

Лечение на Млечни Зъби Под Обща Анестезия – Рискове и Проблеми

Скъпи майки,

Провокирани сме от поредното запитване в клиниката за лечение на млечни зъби на дете на две години под обща анестезия, за да се обърнeм към вас!
Сякаш напоследък стана модерно да се лекуват зъбите на децата с обща анестезия!
При наличието на толкова много информация и възможности, е недопустимо дете на 2 години да има седем кариеса и повече!

За какво говори този факт?

Грижата за здравето на детето (в частност денталното здраве) започва още по време на бременността, продължава по време на кърменето (хранененето), преди да поникнат първите зъби и след това цял живот.

От съществено значение е качеството на храната и почистването на устната кухина след хранене. Изключително важно е след приемане на мляко, сок, чай и други подсладени напитки, венците (зъбите) да се почистват.

Създаването на правилни навици за четкане (почистване) на зъбите и използване на конец е определящо за бъдещото им развитие и състояние. Уверете се, че вашите деца четкат правилно и използват конец – вашият зъболекар може да даде уроци и съвети на цялото семейство.

Личният пример е основен фактор за възпитание на детето към грижата за зъбите, както и редовните профилактични прегледи (поне два пъти в годината) в спокойна обстановка, заедно с родителя. Това дава възможност за проследяване развитието на зъбите и откриването на евентуален проблем навреме, когато все още няма болка, създава доверие.

Ако вие се страхувате, не предавайте фобията на детето си!

Бъдете честни с децата си! Обяснявайте какво им предстои!

Не е необходимо зъбите на децата ви да се лекуват с обща анестезия!

От вас зависи!

P.S. Според медицинския стандарт за провеждане на обща анестезия:
„Обща анестезия се провежда при необходимост и по показания!” (не рутинно!)

От екипа на D.S.Dent Dental Clinic.

Детски зъби

Как да Предпазите Зъбите на Вашето Дете от Кариес?

Всеки родител иска най-доброто за своите деца. В нашата клиника обичаме да срещаме родители, които се вълнуват да помогнат на своите деца да имат отлично дентално здраве и да поддържат красива, здрава усмивка.
Много родители имат въпроси относно грижата за зъбите на своите деца, особено за млечните зъби. Днес ние ще отговорим на най-често задаваните въпроси от родители.

1. На каква възраст трябва детето за първи път да посети лекар по дентална медицина.

Според Европейската академия по детска стоматология децата трябва да посетят лекаря по дентална медицина не по-късно от 6 месеца след поникването на първите зъбки. Това е добра насока, но и малко по-късно от 6 месеца не е проблем. На първи преглед гледаме за признаци на начален кариес и искаме да покажем на децата, че прегледа при зъболекар не е непременно нещо страшно.

2. Как се развива кариес?

Кариесът се развива, когато се нарани твърдият, външен слой на зъба – емайлът. Нараняване на емайла може да доведе до увреждане на вътрешните слоеве на зъба – дентина и в последствие пулпата.
Емайлът на зъба е по-твърд от стомана. Той е най-здравият и твърд материал в човешкото тяло. За съжаление, въпреки неговата твърдост, емайлът може да бъде увреден от киселини.
Откъде идват киселините? Всеки човек има над 20 милиарда бактерии в устата – някои от тях са безобидни, а други могат да предизвикат зъбни проблеми. Бактериите могат да се групират заедно и с храната, която ядете, да образуват лепкава субстанция, наречена зъбна плака, която се прикрепва към Вашите зъби.
Бактериите се хранят със захари и произвеждат киселини, които нараняват зъбния емайл. Ако плаката и бактериите не се премахват чрез четкане, може да се образува кариес.
Бактериите в устата на всеки човек са уникални, подобно на пръстов отпечатък. Интересен факт е, че хората в едно семейство могат да имат сходни бактерии, тъй като бактериите често се предават от родители на деца. Затова е важно родителите да се грижат за своите зъби и да намалят броя на бактериите, предизвикващи кариес, които предават на своите деца.
Как може да помогнете на Вашите деца да намалят риска от развитие на кариес.

 • Не трябва да консумират голямо количество захар съдържащи храни и напитки.
 • Бъдете добър пример за Вашите деца като поддържате правилни навици за четкане на зъби и използване на конец.
 • Уверете се, че Вашите деца четкат правилно и използват конец – Вашият зъболекар може да даде уроци и съвети на цялото семейство.
 • Посещавайте зъболекар на всеки 6 месеца за преглед и професионално почистване.

3. Как мога да разбера дали детето ми има кариес?

Редовните прегледи при зъболекар са най-добрият начин да хванете един кариес рано. Кариесите обикновено са безболезнени, докато не станат много големи, затова посещавайте Вашия зъболекар редовно, за да решите проблемите докато са малки.

4. Просто млечен зъб е, трябва ли кариесът наистина да бъде направен?

Да, трябва. Нелекуваният кариес ще става по-голям с времето и може да доведе до сериозни инфекции. Инфекциите на зъбите могат да се разпространят към меките тъкани на главата, лицето и шията и да доведат до болка и подуване.
Лекуването на кариесите докато са малки е много по-безболезнено и бързо – когато станат по-големи се нуждаят от по-дълго лечение.

5. Кога да започнете с грижата за зъбите на Вашето дете?

Колкото по-скоро, толкова по-добре! Може да започнате да почиствате устата и венците на бебето си с мокра кърпа или марля преди зъбите да поникнат. Веднага след като поникнат първите зъби на детето ви, трябва да започнете да ги миете с малка, мека четка за зъби. Целта е детето ви да свикне с ежедневната грижа за зъбите.
Много родители поставят малките си деца в леглото с шише или чаша мляко, за да заспи детето по-лесно. След като първите зъби на Вашето дете започнат да се появяват, започнете да сменяте млякото с вода.
Има реална опасност малките деца да развият “кариес на ранното детство” в резултат на навика да пият мляко и подсладени напитки преди заспиване. Тъй като тези течности съдържат захар, могат да доведат до развитие на кариес.

6. Колко често детето ми трябва да си мие зъбите?

Препоръчваме миенето на зъби да е поне 2 минути, два пъти на ден (след хранене). По-малките деца ще се нуждаят от Вашата помощ, за да си мият зъбите, докато започнат да развиват добри фини двигателни умения.

7. Могат ли децата да използват електрически четки за зъби?

Да! Електрическата четка за зъби е чудесен избор за деца, които могат сами да си мият зъбите. Хубаво е да използвате модел, който има вграден таймер, защото това ще гарантира, че поне 2 минути ще си мият зъбите.

8. Какво мога да направя, за да не се страхува детето ми от зъболекар?

Нормално е по-малките деца да се страхуват по време на първото си посещение при зъболекар. Въпреки това, установявамe, че след като детето е посетило зъболекаря няколко пъти и има добър опит, то става по-спокойно.
Зъболекар, който кара децата да се чувстват комфортно и който е чувствителен към техните нужди, ще помогне много на детето Ви да се чувства спокойно по време на зъболекарските посещения.
Говоренето за зъболекарските посещения позитивно и с успокояващи думи ще помогне да се сведе до минимум тревожността. Опитайте се да избегнете страшни думи като “болка”. Знам, че много възрастни и родители не обичат да ходят на зъболекар, но много деца никога няма да имат лош опит при зъболекаря, затова насърчаваме родителите да проектират положително отношение, така че децата да нямат негативни преживявания.

Ако сте загрижени за зъбите на Вашето дете, може да запишете час за консултация на телефон 0888 577 677.

Ще се радваме да споделите Вашия опит.

d-r Kaloyan Stoichev

Автор:

д-р Калоян Стойчев

Лекар по дентална медицина
в дентална клиника
D.S.Dent

Бибероните и Тяхното Негативно Влияние Върху Емоционалното Развитие на Децата

Ново проучване показва, че прекомерната употреба на биберон може да има като последствие смущения в емоционалното развитие.

Здравните организации вече предупредиха за нуждата от ограничаване употребата на биберони поради връзката им със зъбно-челюстни деформации и ушни инфекции. Ново изследване откри, че прекомерната употреба на биберони залъгалки в ранна детска възраст се отразява на емоционалността на децата и в по-голяма степен на тази на момчетата. Според учените бибероните пречат на бебетата да правят мимики, което задържа емоционалното им развитие.

Според учените от Университета на Уискънсин-Медисън подражанието е важен инструмент в процеса на обучение за малките деца, а ранното детство е решаващ период по отношение на емоционалното развитие. “Чрез повтаряне на действията на друг човек сам преживявате част от съответното чувство”, обяснява Паула Нидентал, професор по психология в университета и водещ автор на проучването. С биберон в устата едно бебе има по-малка възможност да отразява различните изражения и емоции.

Baby Pacifier

Подобно на хората, които имат инжектиран ботокс, тези деца имат ограничени движения на лицевата мускулатура и следователно стеснен набор от изражения. В допълнение учените уточняват, че те могат да имат проблеми и с разпознаването на емоциите зад изражението на други лица.

ИЗТОЧНИК: DENTAL TRIBUNE INTERNATIONAL

Орална Хигиена за Най-Малките – Никога не е Твърде Рано да Поставите Началото

Даже и преди да се появи първия зъб, в устата на пеленачето то е изложено на бактерии, които се развиват от захари и скорбяла в храните, от частици във въздуха или oт директно предаване от майката на бебето. Тези бактерии, ако се оставят без контрол могат да повлияят върху качеството на млечните зъби.

Въпреки, че природата предоставя нейният защитен механизъм – слюнката, до възраст от една година
до 18 месеца, дейността на слюнката на пеленачето е намалена. В действителност, имунната реакция
на детето, с която слюнка е пряко свързана не достигат пълна зрялост до около пет годишна възраст.
За да защитят бъдещите зъби, стоматолозите от клиника DSDent препоръчват нежно почистване на венците и микроскопичните зъби на пеленачето, веднага след появата на първия зъб.
Грижата за зъбите започва от бебешка възраст и продължава през целия живот на човек. Въпреки, че първите временни зъби се сменят с постоянни, поддържането им здрави е също толкова важно.

Изграждането на правилна хранителна и здравна култура е грижа на родителя и е в основата на здравите и красиви временни и постоянни зъби.

 • ХИГИЕННИ НАВИЦИ – те започват от раждането на детето, като тогава е необходимо след всяко хранене да се почистват венците с влажна кърпа или марля. След пробива на първото зъбче се използва и четка за зъби с паста без флуор.
 • ХРАНИТЕЛНИ НАВИЦИ – Бебешките чайове или Билки може да съдържат естествени подсладители.
  Прочетете опаковката, за да се уверите за съдържанието на лактоза, фруктоза и други видове захари. Избягвайте киселите, сладките  или газираните напитки. При едно бебе или малко дете могат да разрушат емайла на зъбите му.
 • НИКОГА не оставяйте шише с подсладена напитка или биберон със захар в устата на вашето бебе, като метод и опит за успокояване.
  НИКОГА не давайте на бебето шише в леглото (освен ако то е само с вода). Това е защото подсладителите, които се намират в готовите млека и в майчиното мляко ще останат върху зъбите на вашето бебе през цялата нощ и могат да доведат до едно положение, познато като – Кариес от шише         Ограничете приемането на храни с оцветители, подобрители, консерванти, захари като сладкиши, близалки/бонбони/, зрънчовци, които полепват по зъбната повърхност!  Почиствайте задължително с мека четка и изплаквайте с вода.
 • РЕДОВНИ ПРЕГЛЕДИ – Първият преглед при стоматолог е добре да бъде направен до първата година или най-късно шест месеца след появата на първото зъбче. Редовните прегледи са от изключително значение за превенцията на млечните зъби, за  правилната им подредба, за развитието на нормална фонетична и дъвкателна функция!

Защо Трябва да се Лекуват Временните Зъби

Не само постоянните зъби, но също така и временните зъби се засягат от кариес. Временното съзъбие играе важна роля за здравето на детето до 12-годишна възраст -осъществява добро сдъвкване, спомага за формиране на говора, поддържа естетичен вид. Заболяванията на отделни зъби или на цялото съзъбие се отразяват на организма – нарушават и смущават  развитието му.

Kaриесът бива: повърхностен (засяга само емайла ), среден и дълбок (засегнат е дентина на различна дълбочина). Нелекуваният дълбок кариес преминава в пулпит (възпаление, засягащо нерва). В този случай микроорганизмите и техните токсини са проникнали по хода на дентиновите каналчета.

Пулпит може да възникне също и при травматични увреждания, фрактура на зъба. Усложнение на пулпита е гангрената – зъба е мъртъв .Друго усложнение е възпалително засягане на периодонциума – периодонтити. Като причини за тяхното възникване може да се посочат: инфекция от нелекувани, неправилно лекувани, недобре пломбирани зъби или при увреждане на гингивата.

Временните зъби, засегнати от кариес се подлагат на лечение, имащо за цел предпазване от усложнения и увреждания на зъбният зародиш на постоянните зъби, а така също и на самите постоянни зъби. Всички видове стоматологични манипулации върху временните зъби осигуряват нормално функциониране и физиологична смяна.

Здравите временни зъби спомагат за здравето и развитието на постоянните зъби, за предпазване от кариозно засягане на постоянните, тяхното подреждане, нормално оформяне на растящите челюсти, правилно храносмилане, обмяна на вещества в организма и растеж на детето. Когато се осъществи навременно лечение на кариеса се предотвратяват усложненията в пулпата, периодонциума и другите околозъбни тъкани, а също така се предпазва детския организъм от алергизиране, интоксикации и инфекциозни огнищни заболявания.

Редовните посещения при стоматолог, личната хигиена и профилактика ще осигурят здраве за зъбите и красива усмивка!