Усложнения след зъбна травма

Късни Усложнения След Травма на Зъбите

Травмите на зъбите могат да бъдат фрактури (отчупвания на парчета с различни размери от зъба) или луксации /сублукации (разместване на зъба). Тези две големи групи увреждания се лекуват по много различни начини в зависимост от конкретния случай, но и при двете съществува риск от късни усложнения. Това се дължи на факта, че по време на травмата може да се прекъсне съдовонервния сноп, който изхранва зъба. В резултат на това зъбът се самоумъртвява,симптоми на което може да се появят месеци, дори години по-късно.

Пациентите забелязват промяна в цвета на засегнатия зъб болка при натиск или почукване, понякога подуване в областта на корена с наличие на фистули или гнойни абсцеси. Когато се направи рентгенова снимка или 3D изследване-компютърна томография, се установява костен дефект около корените на засегнатите зъби, в някои случаи придружен  с резорбцията им.

Неправилно е веднага да се мисли за изваждане на зъба. Много голям  процент от тези случаи се лекуват успешно чрез консервативна терапия.Пациентът трябва да бъде подготвен за няколко посещения до окончателното завършване на лечението, а след това за контролни прегледи през няколко месеца.

Едва при евентуален неуспех може да се мисли за хирургично лечение – апикална остеотомия. При тази техника се цели отново запазването на зъба и се отстранява  само малка част от върха на корена. Като краен вариант остава премахването на целия зъб и заместването му с имплант.

Клиничен случай

Травма на 9-годишна възраст. Десет години по- късно пациентът е диагностициран с две кисти в ляво и в дясно, обхващащи корените на резците. Приложено е консервативно ендодонтско лечение и на 4-те засегнати зъба. Контролен скенер 18 месеца  по-късно – наблюдава се оздравителен ефект.

Усложнения след зъбна травма
Усложнения след зъбна травма

Автор:

д-р Цветелина Димитрова

Лекар по ендодонтия и естетична стоматология
в дентална клиника
D.S.Dent

Кореново лечение

10 Най-често Задавани Въпроси за Кореновото Лечение

Казвали ли са Ви, че имате нужда от кореново лечение? Ако да, сигурни сме, че имате много въпроси. Днес ние ще отговорим на най-често задаваните въпроси от пациенти.

1. Какво представлява кореновото лечение?

Кореновото лечение е необходимо, когато един зъб е силно разрушен от кариес или травма. Това води до инфекция във вътрешността на зъба и увреждане на пулпата.

2. Кога един зъб се нуждае от кореново лечение ?

Може да се нуждаете от кореново лечение, ако:

 • Изпитвате силна болка.
 • Вашият зъб има продължителна чувствителност към топло или студено.
 • Вашият зъб потъмнее.
 • Венците Ви или околните тъкани се подуят (и се образува абсцес).

3. Моят зъб никога не ме е болял. Защо имам нужда от кореново лечение?

Това, че не изпитвате болка, не означава, че Вашият зъб не е инфектиран. Понякога инфекцията е толкова тежка, че води до умъртвяване на зъба. В този случай Вие няма да чувствате болка, но инфекцията ще е налична и може да се разпространи към околните тъкани. Дори и тогава кореновото лечение може да спаси Вашия зъб и да запази красива Вашата усмивка.
Други причини, поради които може да се нуждаете от кореново лечение, включват:

 • Вашият зъб има фрактура или е счупен
 • Дълбок кариес
 • Абсцес

Рутинните прегледи при зъболекар са важни, за да могат да бъдат открити симптомите на инфектиран зъб и да бъдат овладяни на време, преди зъбът да стане болезнен.

4. Как кореновото лечение спасява зъба?

Лекарят по дентална медицина премахва възпалената или инфектирана пулпа, внимателно почиства вътрешността на кореновия канал, след това запълва и запечатва пространството. Следва поставяне на пломба или на корона, която защитава зъба, възстановява неговата естетика и функция. След възстановяването зъбът продължава да функционира като всеки друг зъб.

5. Боли ли кореновото лечение?

Кореновото лечение цели да облекчи болката, предизвикана от пулпно възпаление или инфекция. С развитието на технологиите и анестетиците кореновото лечение е толкова безболезнено, колкото да Ви бъде направена обикновена пломба.

6. Каква е цената на кореновото лечение?

Цената зависи от това, колко комплексен е проблема и кой зъб е засегнат. Кътниците са по-сложни за лечение, следователно цената при тях е по-висока. Кореновото лечение и възстановяването на естествените зъби струват по-малко от изваждането на един зъб. Изваденият зъб трябва да бъде възстановен с имплант или мост, за да бъде възстановена дъвкателната фунцкия и да се предотврати преместването на съседните зъби. Тези процедури струват повече от кореновото лечение и възстановяването на естествения зъб.

7. Колко посещения трябват, за да се завърши кореновото лечение?

Ако зъбът няма сериозна инфекция, кореновото лечение може да бъде извършено в едно или две посещения. Състоянието на Вашия зъб и тежестта на инфекцията определят времето на лечение.
Какво ще стане ако не бъде извършено кореновото лечение?
Инфектиран зъб остава инфектиран, докато не се извърши кореново лечение или зъба не бъде изваден. Ако един зъб не бъде лекуван, инфекцията може да се разпространи и да се формира абсцес. Наличието на абсцес е индикация, че инфекцията се е разпространила към челюстите и околните тъкани. Понякога забавяйки кореновото лечение може да означава, че ще трябва да бъдат лекувани съседните на инфектирания зъб зъби. Инфекцията може да се разпространи и към лицето, пода на устата, очите и дори мозъка.

8. Как мога да разбера дали имам абсцедирал зъб?

Хората, които развиват абсцес, обикновено страдат от болка или подуване. Други симпотоми включват:

 • Силна болка.
 • Температура.
 • Болка при хранене.
 • Зачервяване или подуване на венците.
 • Лош дъх.
 • Образуване на фистула и изтичане на гной.
 • Подуване на областите около горна или долна челюст.

9. Моят зъболекар ми предписа антибиотик и сега болката я няма. Излекувана ли е инфекцията?

Много често болката ще спре и подуването ще намалее, но това не означава, че инфекцията е излекувана. Източникът на инфекцията е кореновият канал, затова ако не бъде извършено кореново лечение, инфекцията ще се разпространи, дори и симптомите да са изчезнали.

10. Какви варианти съществуват ако не бъде извършено кореново лечение и зъбът бъде изваден?

Липсващ зъб може да окаже негативно влияние на качеството Ви на живот. Липсващ зъб може да предизвика мигриране на съседните зъби, да повлияе на способността Ви да се храните и да развали усмивката Ви.
Имплантите могат да бъдат много добра опция, ако Вашият зъб не може да бъде спасен, но те трябва да бъдат последната Ви опция, когато всичко друго се провали. Нито една протеза, мост или имплант не могат да заместят Вашият естествен зъб. Модерната ендодонтия и напредъкът в технологиите и материалите Ви дават много възможности да спасите Вашият естествен зъб.

Надяваме се, че сме отговорили на Вашите най-често задавани въпроси. Кореновото лечение може да спаси Вашият зъб и да запази здравето на околните Ви тъкани в едно или две безболезнени посещения.

d-r Kaloyan Stoichev

Автор:

д-р Калоян Стойчев

Лекар по дентална медицина
в дентална клиника
D.S.Dent

Хранене и Кариес

От какво се причинява зъбният кариес?

Причината за развитието на зъбния кариес са киселините, които се произвеждат от бактериите, намиращи се в зъбната плака. Храната, като източник на въглехидрати, е необходима на бактериите за производството на киселини. Те причиняват разтваряне на минералите на зъба – т. нар. деминерализация. Ако pH на устната кухина остане под 5.5 (кисела среда) за повтарящи се или продължителни периоди от време, деминерализацията може да прогресира до кариес. Когато pH на зъбната повърхност е над тази стойност или е неутрално, минералите в слюнката са достатъчни за предизвикването на реминерализация – отлагане на минерали. Честотата на консумацията на въглехидрати е по-важна от количеството, тъй като многократните приеми на захари водят до дълги периоди на ниско (кисело) pH на зъбната повърхност.  Задържането (прилепчивостта) на храните също представлява важен фактор за развитието на кариес.

kariesi

Има ли диета, която може да ни предпази от кариес?

Промяната в храненето може да бъде ефективна стратегия за предотвратяване на кариеса. Незначителни промени като ограничаването на приема на захар и намаляването честотата на храненията са способи, които могат да доведат до успех. Цитрусовите плодове, натуралните сокове и фрешовете може да снабдяват организма с витамини и минерали, но що се отнася до риска от кариес, влияят неблагоприятно заради високото съдържание на киселини в тях. Затова, наред с подсладените газирани напитки, те би трябвало да се консумират рядко. Освен това съществуват храни, които редуцират значително риска от кариес. Млякото и млечните продукти намаляват киселинността и насищат слюнката с минерали, необходими за процеса на реминерализация. Твърдите плодове и зеленчуци като ябълки, моркови, целина и пълнозърнестите храни стимулират слюноотделюнето, при което се намалява концентрацията на вредните киселини около зъбите.

Наред със спазването на стриктна орална хигиена, създаването на полезни и преодоляването на някои вредни хранителни навици е важна профилактична мярка, която би могла значително да намали риска от развитие на кариес.

Д-р Грациела Янева,

D.S. Dent136317086261_345_236_crop

Осми Световен Ендодонтски Конгрес в Атина

Как се лекува зъб с гранулом, след пулпит, периодонтит, гангрена, със счупени инструменти в каналите или дори с киста?

Лечение базирано на клинични доказателства – под това мото премина 8 световен ендодонтски конгрес провел се в Атина 6-9. 10 тази година.

Специалността ендодонтия се наложи поради необходимостта от прецизно кореново лечение , което да  позволи максимално дълго да се запазят естествените зъби. Развитието на тази специалност  наложи високи стандарти и се превърна в  критерий за добра дентална практика. Работата под микроскоп с 12-24 кратно увеличение е задължително условие, тъй като без него няма видимост за  прецизни ендо – хирургични интервенции, които максимално увеличават шансовете за спасяване на зъби с тези заболявания.  Беше демонстрирана високотехнологична система за отстраняване на счупени инструменти, което до скоро беше основна причина за вадене на зъб. Стриктното спазване на изолация от контакт със слюнка по-време на лечението с кофердам , както и цялостния протокол за диагностика и лечение са стъпка по-стъпка научно обосновани и подкрепени от дългогодишни клинични доказателства.

В България   продължава да се използват арсен, трикрезол-формалин и други токсични химикали, за които отдавна е доказано,че причиняват необратими увреждания. Интересувайте се какви медикаменти и методи използва Вашия стоматолог! Употребата на арсен за умъртвяване на нерв, налага след време  “излекуваният” Ви зъб  да бъде изваден.

За съжаление,  виновници за голяма част от  извадените зъби, всъщност са невежи и некомпетентни зъболекари. Д-р Петков – ендодонтист на клиника DSDent беше един от малкото  българи, участвали на престижното събитие.