Dental bonding DSDent

Какво е Бондинг и Как Може да Подобри Усмивката Ви?

Денталният бондинг е консервативно, ефикасно и достъпно решение, което може да Ви помогне да получите красива усмивка.

Съществуват много възможности за възстановяване на предните зъби. Те могат да бъдат коригирани с фасети, корони, дентален бондинг или комбинация от тях.
Денталният бондинг, който включва използването на материали, които имитират цвета на естествените зъби, е много често използвана процедура за възстановяване на зъбите.
Материалите, които лекарите по дентална медицина използват за бондинг, се наричат „композити“. Те са дълготрайни , могат перфектно да имитират цвета на зъбите и да бъдат оформени, така че да съответстват на формата на Вашите зъби.

Бондингът може да бъде направен в следните случаи:

  • да затвори минимално разстояние между предните зъби;
  • да възстанови счупени зъби;
  • да промени формата на зъбите;
  • да удължи зъбите;
  • да промени цвета на зъбите.

Предимства:

  • изисква минимално изпиляване на зъбите;
  • дълготраен и много здрав материал;
  • може перфектно да имитира цвета на зъбите;
  • в повечето случаи не изисква поставянето на упойка;
  • може да се извърши в едно посещение.

Бондингът е лесно и достъпно решение за подобряване на Вашата усмивка.

За повече информация, можете да си запишете час за консултация на телефон 0888577677 или 029832019.

d-r Kaloyan Stoichev

Автор:

д-р Калоян Стойчев

Лекар по дентална медицина
в дентална клиника
D.S.Dent

Естетична Стоматология – Преимущества на Лечебното Планиране с Диагностичен Mock-Up

Успешните резултати в естетичната дентална медицина до голяма степен се определят от умението ясно да се дефинират основните оплаквания и очаквания на пациентите, търсещи дентална помощ за оптимално коригиране на естетични несъвършенства. Изискванията на пациентите стават все по-големи и очакванията им могат да надхвърлят реалните възможности. Още повече че естетичните субективни критерии на пациента и на денталния лекар може да се разминават значително.

Ето защо преди избора на конкретен естетически план на лечение е желателно на пациентите да бъде визуализиран очакваният резултат и те да бъдат запознати с евентуалните ограничения и възможностите на предлаганото им лечение. Включването на пациента в изработването на лечебния план може да предостави безценна информация, водеща до взаимно удовлетворяващ резултат.

Обсъждането на предложения протетичен резултат между пациента и денталния лекар е важен етап, свързан с редица предизвикателства. Една от най-често срещаните причини за неуспех от естетичното дентално лечение не е свързана с технически проблеми, а се корени в липсата на комуникация между денталния лекар и пациента. Съществуват редица средства за комуникация и диагностика, които подпомагат представянето и визуализирането на очаквания естетичен резултат пред пациентите, като всеки от тях има своите ограничения. В тях се включват диагностичният восъчен моделаж (wax-up), снимки на други пациенти преди и след лечението, компютърно генерирани образи и директно пренасяне на восъчния проект в устата на пациента (mock-up).

Пациентът може веднага да види очаквания резултат и в някои случаи да напусне денталния кабинет с диагностичния mock-up, за да го покаже на своето семейство и приятели. Диагностичният mock-up е и безценно средство, което гарантира на денталния лекар, че е осъзнал желанията на пациента за очаквания естетичен резултат и му дава възможност да обсъди с него възможните ограничения на планираното лечение. Така биха се избегнали разочарованията след края на лечението както за пациента, така и за денталния лекар.Изображение

Безопасно Избелване на Зъби – Козметична Процедура с Холивудски Привкус

Козметичната процедура не крие риск от поражения върху зъбния емайл, твърдят специалистите. Далеч по-опасен е слабият контрол върху свободния пазар на домашни избелващи системи и продукти.

Избелването на зъбите е козметична зъболекарска процедура, която се радва на все по-голям интерес от страна на пациентите през последните 3-4 години. От двете възможности – избелване на зъби в домашни условия и при зъболекар, за предпочитане е кабинетната манипулация, защото тя е много по-бърза, по-ефективна и под контрола на лекаря по дентална медицина. Една блестяща усмивка може да бъде постигната в рамките на 60-90 минути, докато домашното избелване отнема поне 4 седмици.

Изследванията сочат, че избелването на зъби под наблюдението на специалист е безопасно. При необходимост зъболекарят може да се намеси веднага и да предотврати дори и най-малките увреждания, които могат да настъпят в устната кухина. Единственият страничен ефект, който може да възникне, е временна чувствителност на зъбите и венците. Другите ограничения са свързани с консумацията на определени храни и напитки след процедурата – кафе, червено вино, никотиносъдържащи продукти, черен чай, шоколад, червено вино.

И ако се чудите какъв тогава е проблемът, ето го и него – недостатъчният контрол на пазара, на който се предлагат различни гелове, пасти за зъби, както и съмнителни понякога системи за избелване на зъбите.

Изображение

Директни Естетични Възстановявания

Необходимостта от непрекъснато изучаване и разширяване възможностите на композитните материали е продиктувана от нарастващите изисквания на пациента към функция и естетика.

Съвременните композити (фотополимери) заемат водещо място сред възстановителните материали, тъй като имат отлични естетически качества и достатъчна дългосрочност. Композитните възстановявания позволяват техника за минимално инвазивна препарация (не се налага отнемане на здрави зъбни тъкани за създаване на механична връзка). В основата на приложението на композитите за директни възстановявания стои развитието на адхезивните технологии. Адхезивът е онова нещо, което осигурява връзката между зъбните тъкани и материалите. От друга страна, послойното нанасяне на композитите е прецизният и ефективен начин за създаване на високо естетични възстановявания.

 Вече не е достатъчно един зъб да бъде пломбиран. Нужно е възстановяването да отговаря на функционалните нужди на пациента и да покрива неговите естетически очаквания.

Средства за Избелване на Зъби

Избелване на зъби – какви средства за избелване на зъби да използваме?
На пазара се появяват все повече нови средства за избелване, като ленти (whitestrips),  пасти,  шини с гел за домашно избелване,  но какво да изберем?

Средствата за домашно избелване крият повече рискове, тъй като обикновено се използват от пациентите неконтролируемо. Желания  ефект  се постига по-бавно и  е по-слаб,отколкото с  професионалното избелване(състемата Zoom и др.).