implants

Често задавани въпроси за зъбните импланти

Ние искаме Вие да бъдете напълно информирани какви са възможностите Ви за лечение и какви процедури включва съответната терапия. Решението да пристъпите към протезиране със зъбни импланти е от съществено значение. Те се отразяват на целия организъм и на неговото добро здраве. Ако се чувствате като повечето хора, обмислящи зъбни импланти, предполагаме, че си задавате доста въпроси.

Какво представляват зъбните импланти?

Имплантите са направени от титан, биосъвместим материал, който не се отхвърля от човешкото тяло. Зъбните импланти са гъвкави – те могат да поддържат много различни варианти за подмяна на зъбите, от корони и мостове до зъбни протези. Освен че възстановяват усмивката Ви, зъбните импланти спомагат за поддържането на челюстната кост, след като зъбите се изгубят. Когато зъбът се отстрани, костта, която заобикаля и поддържа зъба, естествено започва да намалява. Ако обаче се постави зъбен имплант, тази кост се поддържа. Това означава, че формата на лицето Ви също се запазва. Многобройните липсващи зъби могат да доведат до преждевременно стареене. Ако сте загубили зъб (или няколко зъба) поради травма, заболяване или просто от възрастта, зъбните импланти са стандарт за възстановяване на усмивката и денталното здраве до идеалното му състояние. Зъбните импланти, използвани от повечето стоматолози са кореново-оформени импланти, което означава, че те са заместители на естествените зъбни корени в зоните на липсващите зъби. Зъбният имплант е изкуствен зъбен корен, който позволява стабилност за изкуствената корона.

Зъбните импланти, които заместват един изгубен зъб, имат три основни части:

  • Имплантът – в повечето случаи е титанов винт, който замества корена на липсващия зъб и който е монтиран в челюстната кост.
  • Абатмънт – това е връзката между самия имплант и короната.
  • Короната – част от импланта, която прилича на зъб и която можете да видите в устата си.

Важно е да заместим естествените корени на зъбите така, че да можем да възстановим естетично короните на съответните липсващи. Задържането на зъбните корени в костта осигурява стабилна основа за зъбите, а от друга страна запазва и съответната област от челюстта във функционална годност. В заключение, костта осигурява стабилност на зъбните корени, а от друга страна зъбните корени запазват костта във функционална и анатомична цялост. Когато по някакви причини се загубят зъби, костта която е поддържала техните корени се стопява и смалява. Този процес се нарича костна резорбция (атрофия). Все пак костта може да бъде предпазена от резорбция чрез заместването на зъбните корени със зъбни импланти. В момента, в който между костта и импланта се създаде здрава връзка, той може да осигури същата функция както естествения зъбен корен: силна основа за отхапване и дъвчене и стимулиране на челюстта за запазване на нейната кост.

Какви са ползите от зъбните импланти?

С възстановяването на зъбната редица с корони, които се носят от импланти, естествената визия и красотата на усмивката се запазват, като и тяхната функционалност. Резултатът е подобрен комфорт и абсолютна увереност когато се усмихвате, говорите или се храните. Ако целите и частичните протези бъдат заменени от корони носени от импланти, подобрението в качеството на живот е още по осезаемо. Ето и някой от доказаните ползи на зъбните импланти:

Осигурява се възможността за употреба на всички видове храни.

Премахва се необходимостта от досадните залепващи средства за протези и се подобряват говорът и комфортът.

Запазва се целостта на лицевите структури и техният външен изглед, предпазвайки от костна резорбция, която нормално би настъпила след загубата на зъби, се запазват непроменени лицевите структури. Това е много важно, когато липсват всички зъби и долната трета на лицето се изменя видимо, ако не са били заменени липсващите зъбни корени със зъбни импланти.

Запазването на добро здраве чрез добро хранене. Хората, използващи протези обикновено имат проблеми с приемането на определени храни, свежи плодове и зеленчуци, което всъщност е компромис с тяхното здравословно хранене.

Не се налага да нарушаваме структурата на ограничаващите дефекта зъби, за да възстановим липсващите. Протезирането на липсващи зъби с традиционните поддържани от зъби “мостове”, изискват неминуемо изпиляване или друго нараняване на твърдите зъбни тъкани. Тези изпилени зъбни тъкани никога повече не могат да бъдат регенерирани по естествен път, което скъсява дълготрайността на живот на зъба. Частичните протези имат “куки” или други задръжни елементи върху ограничаващите дефекта зъби. Това често уврежда опорните зъби и може да доведе до тяхната загуба, като резултат от протезирането. Заместените естествени зъби с корони, носени от импланти не ангажират структурата на съседните зъби и по този начин не се нарушава тяхната структура.

Предимство за устната хигиена. Много удобни за почистване са коронките, поддържани от импланти. Те също, както мостовете и коронките, поддържани от естествени зъби изискват старателно почистване с четка, конци и орален душ.

Елиминира се нуждата от лепила за протези. Когато коронките или мостовете бъдат трайно закрепени за имплантите, те съвсем скоро започват да се възприемат като собствени зъби и вие вече няма да имате нужда от адхезиви
(лепила) за вашите снемаеми протези.

Ситуацията в устната кухина се възстановява максимално близо до
естественото състояние. С възстановяването на липсващата зъбна корона и заместването на зъбния корен с имплант, ние сме в състояние да възстановим функцията на липсващата структура. Това се дължи изцяло на стабилността и силата, с която имплантите се държат в костта и осигуряват комфортен и стабилен дъвкателен процес. В резултат на това нито една от тези структури в устата не се чувства като “чуждо тяло”.

Подобрява се чувството за стабилност и сигурност, че зъбите няма да паднат, докато се храните, смеете или говорите. Хората, които ползват снемаеми протези, често се притесняват, че те могат да паднат, докато се смеят, кихат, кашлят или се хранят. От момента, в който имплантите се закрепят в костта, заместващите коронки (конструкции) са стабилно прикрепени за имплантите, вече няма място за притеснение, че те ще паднат.

Възстановен външен вид

Имплантите, поставени в костта предпазват нейната структура, а това запазва изгледа на лицевата структура. Смаляването на долната трета на лицето, причинена от цялостната загуба на зъбите, може да бъде визуално коригирано и оставащата кост запазена. Вашата усмивка ще бъде подобрена, като заместващите зъби изглеждат възможно най-близо до вида на естествените. Това е особено важно във фронталния участък на устата, където предпазването от видим костен дефект е критично за естествения вид на вашето лице.

Възстановяване на комфорта, увереността и себеуважението. Много от хората, които вече се възползват от предимствата на конструкциите върху импланти, са на мнение, че са подобрили значително самочувствието си и вътрешния си комфорт, като резултат от възстановения външен вид, функция и здравословно хранене. Подобрена е и способността за усещането на вкуса на храната. Носенето на горна протеза пречи на човек да усети истинския вкус на храната, понеже небцето е покрито от конструкцията.

Кой човек е подходящ за лечение чрез импланти?

Почти всеки човек, на когото му липсват един или повече зъби и е в добро здраве, е подходящ за лечение чрез импланти. Има няколко медицински обстоятелства, които могат да попречат на успешното лечение чрез импланти, като например неконтролирания диабет, но качеството и количеството на наличната кост, където имплантът ще бъде поставян, е по-често фактор за качеството на стоматологичните импланти. Въпреки това дори хора, на които липсва значително количество от костта могат да получат качествено лечение чрез импланти с помощта на допълнителни процедури за добавяне на кост или
създаване на нова такава.

Какво включват процедурите по лечение с импланти?

Първата стъпка е консултация със стоматолог, който да установи дали сте подходящ за лечение чрез импланти. Това обикновено е свързано с допълнителни изследвания и може да включва вземане на отпечатък за модели на челюстите. Ако вече сте загубили значително количество от костта си ще се наложат допълнителни рентгенови изследвания, компютърна томография (скенер).Вашият стоматолог ще прецени типа на коронките и мостовете, които са най-подходящи за вашите нужди.

Процедури за поставяне на импланти

Имплантите се поставят в костта чрез нежна хирургическа технология. Следвайки процедурата за поставяне имплантите трябва да се оставят необезпокоявани за период от 3 до 9 месеца или да бъдат функционално натоварени веднага, за да може костта да израсне около имплантите, оформяйки силна биологична връзка помежду им. Това изцяло зависи от конкретния случай и конкретните нужди на пациента. По време на тази фаза на реконструиране на костта Вие ще имате временни заместващи зъби така, че няма да е необходимо да оставате без зъби по време на лечението.

Повече информация можете да откриете в нашия блог: