Пародонтология
Пародонтология, D.S.Dent дентална клиника

Какво представлява пародонтологията?

Това е раздел от денталната медицина, който се занимава с превенцията, диагностиката и лечението на пародонталните заболявания.

Какво представлява пародонталното заболяване?

Заболяванията на венците често преминават безшумно, което означава, че симптомите се появяват, когато болестта напредне.

Пародонталното заболяване включва възпаление на венците (известно като гингивит), или по-сериозна инфекция на венците (наречена пародонтоза). При напреднали случаи пародонтозата може да причини загуба на костта, която поддържа зъбите, и съответно загуба на зъби.

Какви са причините за появата на пародонтално заболяване?

Пародонталното заболяване, включващо и пародонтоза, се причинява от неправилна хигиена на зъбите – т.е. неадекватно миене на зъбите, което позволява натрупването на плака и зъбен камък, и в крайна сметка компрометира здравето на венците.Лошата орална хигиена почти със сигурност ще доведе до възпаление на венците, а след време и до пародонтоза.

Какви са симптомите на гингивита?

Има няколко много чести признака на гингивита, които да търсите в ежедневието си. Тези признаци може да са сигнал, че венците са възпалени.

 • Червени, подути венци
 • Отдръпване на венците
 • Кървене при четкане или използване на конец
 • Повишена чувствителност към горещи или студени храни
 • Лош вкус в устата ви

Какви са симптомите на пародонтозата?

С напредването на гингивита, той може да се превърне в пародонтоза. Симптомите при пародонтозата са по-тежки от тези, открити при гингивит. Най-честите симптоми на пародонтозата са:

 • наличие на гной
 • отдръпване на венците
 • зъбите са подвижни
 • повишена чувствителност към топли или студени храни и напитки
 • лош дъх в устата
 • промяна в захапката

Как се лекува гингивита?

Ранните етапи на заболяването на венците често могат да бъдат лекувани с правилно миене на зъбите и използването на конци. Добрата орална хигиена ще предотврати натрупването на плака.

Професионалното почистване на зъбите е единственият начин да се отстрани натрупалия се зъбен камък и да се избегне развитието на пародонтоза.

Как могат да ви помогнат денталните лекари от D.S.Dent в лечението на пародонтозата (пародонтита)?

Всеки пациент получава грижи, свързани с лечението на пародонтозата, които са уникални за неговата ситуация. Нашите лекари ще прегледат венците ви, ще проверят дали имат рецесия, ще проверят дали има промени в захапката ви и дали зъбите ви са подвижни.С пародонтална сонда ще установим дали имате пародонтални джобове и колко са дълбоки. С нашия дигитален рентген ще установим имате ли загуба на кост.

В ДС ДЕНТ предлагаме редица лечения в зависимост от тежестта на пародонтозата:

 • Отстраняване на инфекцията и възпалителния процес чрез редовно премахване на зъбен камък – това нехирургично лечение на пародонтозата в крайна сметка ще спомогне за дезинфекция на меките тъкани и предотвратяване на напредването на заболяването на венците. След отстраняването на вредните бактерии ще завършим лечението на пародонтозата чрез запечатване на венците и намаляване на всеки дискомфорт с използването на лазерна технология.
 • Лечение на пародонтоза чрез корекции на твърди и меки тъкани, които улесняват премахването на плаката и подобряват естетиката;
 • Лечение на пародонтоза чрез регенеративни стратегии за елеминиране на пародонталните дефекти и др.

Нелекувана пародонтоза води до нарушена естетика и затруднена функция на дъвкателния апарат.

Много хора не осъзнават сериозността на заболяването пародонтоза, което може да доведе до загуба на зъби, в случай, че не се лекува.

Пародонтозата (пародонтита) допринася за задълбочаване на някои системни състояния, включително диабет и сърдечно-съдови заболявания.
За постигане на предвидими и трайни резултати пародонтозата (пародонтита) трябва да се лекува преди започване на възстановително, естетично и имплантологично лечение.

Какъв е най-добрият начин за предотвратяване на пародонтозата?

 • Миене на зъбите. Четкайте два пъти на ден – сутрин и вечер за около две минути и почиствайте всички повърхности.
 • Конец за зъби. Винаги използвайте конец за зъби, преди да измиете зъбите си. Освен конец, можете да използвате и интердентални четки, с които почистването на зъбите е по-лесно.
 • Не пушете. Тютюнопушенето е голям рисков фактор за заболяванията на венците.
 • Редовни прегледи при вашия зъболекар – препоръчваме посещение поне два пъти годишно, за да се предотврати натрупването на зъбен камък.

Вашата мотивация и ангажираност са основен фактор при лечението на пародонтозата. Имайте предвид, че лечението на пародонтозата е продължително и изисква много добро партньорство между Вас и Вашият дентален лекар.

Ние от D.S.Dent се ангажираме да Ви предоставим цялата информация, за да бъдете равностоен участник във Вашето собствено лечение на пародонтоза.

Какво представлява пародонтологията?

Какво представлява пародонталното заболяване?

Какви са причините за появата на пародонтално заболяване?

Какви са симптомите на гингивита?

Какви са симптомите на пародонтозата?

Как се лекува гингивита?

Как могат да ви помогнат денталните лекари от D.S.Dent в лечението на пародонтозата (пародонтита)?

Какъв е най-добрият начин за предотвратяване на пародонтозата?