Естетична обтурация (пломба)

Традиционните пломби от сребърни амалгами не са единствената възможност за лечение на зъбния кариес и за възстановяване на структурата на зъбите. Пломбите от фотополимер са направени от смес от пластмасови и фини стъклени частици. Предимствата им пред амалгамата са следните:

Естетика

Амалгамата се забелязва поради сребърния цвят. Фотополимерните пломби имитират външния вид на естествените зъби. Зъболекарите могат да смесват нюансите, за да създадат възможно най-близък цвят до този на зъбите на пациента.

Свързващи свойства

За разлика от амалгамата, фотополимерите директно се свързват към зъбите, укрепвайки и поддържайки зъбната структура. Това помага да се изолира зъбът от прекомерни температурни промени, както и от счупване.

Приспособимост

Свързващият характер на композитите също предлага възможност за лесно коригиране. Ако първоначалната пломба е повредена, е възможно зъболекарят да я поправи, вместо да я замени напълно, както е необходимо при амалгамата. Ново добавеният композит ще създаде връзка между съществуващия материал и зъба. Счупени или износени зъби могат да бъдат възстановени с композити.

По-малко отнемане на зъбни тъкани

Формата на кавитета за амалгамата трябва да бъде определен вид и размер, за да се задържи материала. Това е по-малко важно за композитите, тъй като връзката със зъба е по-различна. Това позволява по-малко инвазивна процедура и по-голямо запазване на тъканите на зъба.