Подходяща четка за зъби

Как да Изберете Най-подходящата за Вас Четка за Зъби?

Може да бъде объркващо, когато си купувате нова четка за зъби, тъй като има много голямо разнообразие от различни видове.
По тяхната твърдост на косъма биват твърди, средни и меки. Много хора предпочитат твърда четка за зъби с впечатлението, че по-твърдите четки почистват по-добре, това е често срещано погрешно схващане. Истината е, че те всъщност могат да увредят зъбите и венеца Ви. Вашата цел е да премахнете плаката колкото е възможно по-нежно, за да предпазите зъбите и венеца Ви.

Ето защо меките четки за зъби са по-безопасен и по-здравословен вариант, защото те запазват емайла Ви!

Да, твърдите четки за зъби са чудесни при отстраняването на плаката, но също износват нещо, което не искате да загубите – зъбния емайл. Емайла предпазва зъбите от вредните бактерии. Ако прекалено много се изтрие емайла, може да изпитвате симптоми като повишена чувствителност освен това зъбите стават по-жълтеникави, тъй като вътрешните слоеве на зъба са открити. При използването на мека четка за зъби ще се отървете от вредните бактерии, но и ще запазите естествения защитен слой на зъбите.

Меката четка предпазва Вашия венец

Зъбния емайл не е единствено нещо, за което трябва да се притеснявате. Твърдите четки за зъби могат да увредят венеца и да доведат до неговото отдръпване. Когато той се отдръпне кореновата повърхност на зъбите е открита и може да се появи чувствителност, а също така ще сте и с повишен риск от развитие на кариес в тази област.

Меките четки за зъби могат ли да почистват също толкова добре?

Вярвайте или не, но добрите четки за зъби с мек косъм могат да почистват също толкова добре колкото и тези с твърд косъм.

Да си купя ли електрическа четка за зъби?

Въпрос, задаван от много пациенти, е дали да сменят ръчната четка за зъби с електрическа.
Добрата новина е, че не е нужно да бързате и да купувате най-модерната електрическа четка за зъби. Ръчните и електрическите четки за зъби вършат една и съща работа, в зависимост от това как ги използвате. Това е като да сравнявате кола с ръчна трансмисия или автоматик. И двата автомобила ще имат една и съща ефективност в зависимост от това колко добър е шофьорът.
Ако използвате ръчна четка за зъби и имате правилна техника на четкане, тогава няма нужда да използвате електрическа четка. Тя е полезна за хора, които нямат правилна техника на четкане или имат склонност да мият зъбите си по-малко от препоръчаното време (което е 2 минути). Електрическите четки за зъби обикновено имат двуминутен таймер и сензор за натиск, който сигнализира когато четкате прекалено силно.
Децата също така намират електрическите четки за зъби по-лесни и по-интересни за ползване. Това е чудесен начин да насърчавате децата да мият зъбите си два пъти на ден.
Друг фактор при избора на четка за зъби е формата и размера на главата. С четката за зъби трябва може да достигате безпроблемно до всички зъби. Ако при четкането се затруднявате да измиете по-задните зъби, трябва да я смените с четка, която има по-малък размер на главата.

На колко време трябва да си сменям четката за зъби?

Препоръчително е да си сменяте четката за зъби на всеки 3 месеца или когато четката за зъби се износи.Ако сте използвали четката за зъби 1 месец и косъмчетата са разперени и стърчат във всички посоки означава, че четката за зъби е износена и е време да я смените. Една износена четка за зъби не осигурява оптимално измиване на зъбите.

Каква е правилната техника за миене на зъбите?

Има и правилен и погрешен начин да си миете зъбите.
Правилната техника на четкане е много важна. При използване на ръчна четка за зъби поставете четката за зъби под ъгъл от 45 градуса към венеца. Внимателно преместете четката напред-назад с къси, кръгли движения. Четкайте външните повърхности, вътрешните повърхности и дъвкателните повърхности на зъбите. За да почистите вътрешните повърхности на предните зъби, наклонете четката вертикално и преместете четката нагоре и надолу.
При използване на електрическа четка за зъби четката се поставя под ъгъл от 45 или 90 градуса към повърхността на предните зъби. Едва след това четката се включва. Четката трябва да се движи бавно върху и около всяка зъбна повърхност от 3 до 5 секунди. При почистване на зъбите устата се разделя на четири квадранта (горен десен, горен ляв, долен ляв и долен десен). Тази система позволява на пациента да почиства зъбите си систематично без пропускане на нито един зъб и нито една повърхност.
Мийте зъбите си два пъти на ден. Използвайте конци за зъби поне веднъж дневно. Хранителни остатъци се задържат между зъбите, където една четка за зъби не може да достигне. Това помага да се премахне плаката и храната между зъбите и под линията на венеца. Консумирайте балансирана диета, която ограничава сладкото и газираните напитки.

Надяваме се да сме Ви били полезни. Ако имате въпроси, не се колебайте да ни попитате.

d-r Kaloyan Stoichev

Автор:

д-р Калоян Стойчев

Лекар по дентална медицина
в дентална клиника
D.S.Dent

Чисто, По-чисто, Най-чисто – Препоръки за Орална Хигиена

С  или без диагноза от пародонтолога, миенето на зъбите остава едно от най-важните неща в грижата за оралното здраве. Ето какво съветва стоматологът:

КОЛКО

Миенето на зъбите трябва да се случва 2-3 пъти на ден. В противен случай е почти сигурно, че предаваме територията си на невидимия враг – бактериалния биофилм. Единствено чрез ефективно механично почистване имаме възможност да се намесим в непрекъснатия процес на създаване на нови и нови бактерии, които се размножават и организират между зъбите и под венците.

ТЕХНИКАТА

Тя е различна при здравите пациенти и тези с пародонтит. Общото е, че едно ефективно измиване продължава 5 минути. Пациентите с пародонтални заболявания трябва да отделят 3 минути за измиване на вътрешната повърхност на зъбите и 2 минути за външната.

Четката се поставя под ъгъл 45 градуса спрямо повърхността на зъба и се движи в посока от основата към режещия ръб. Това й осигурява максимален достъп до междузъбните пространства. Започваме с няколко вибриращи движения в основата и “измитаме” по посока на върха. Целта е да се наблегне на онази част от зъбната повърхност, намираща се непосредствено до венеца, където обикновено се събира плаката. Зъбите се “измиват” без натиск, за да не се травмира венецът. Тази техника се повтаря многократно на всеки зъб.

Друга техника – вертикални движения в посока от розово към бяло. Никога не четкайте хоризонтално. Въртеливи движения е добре да извършвате с много мека четка (хирургична) върху венците – т. нар. венечен масаж.

Миене с въртеливи движения на зъбите се препоръчва при пародонтално здрави пациенти и при млади хора до 30-годишна възраст, тъй като тази техника на миене е най-лесно осъществима и най-популярна.

Ето как ще откриете, че понякога и 5 минути не са достатъчни, за да почистите зъбите си правилно.

МЕЖДУ ЗЪБИТЕ

Пародонталната болест започва оттам, където е най-лоша хигиената – това са междузъбните пространства. Там плаката успява да намери тих кът, за да се настани трайно. Междузъбните пространства се почистват със специални интердентални четки. Те се използват веднъж на ден. Тези четки биват различни размери и видове и пациентите не биха могли сами да определят кой е най-добрият вариант за тях. Подходящият размер и модел се определят от лекуващия. Те се предлагат в различни цветове за улеснение на пациента, като цветът определя размера.

Почистваме като поставим четката в междузъбното пространство и я движим напред-назад, като се стремим да почистим и трите повърхности – двата зъба и венеца.

КОНЦИТЕ ЗА ЗЪБИ

Конците за зъби са класическо и по-старо средство за почистване на междузъбното пространство. В днешно време се използват само при силно сгъстени зъби (с много малки пространства между тях), когато е невъзможна употребата на интердентална четка. Най-малката четка е размер 0.4 мм. Ако разстоянието е по-малко от този размер, не може да се използва четка и тогава лекуващият препоръчва използването на конец за зъби или зъбен душ. Най-често това са пациентите, които имат ортодонтско заболяване. Във всички останали случаи трябва да се използват четки за междузъбните пространства.

ЧЕТКАТА ЗА ЗЪБИ

Една от грешките, която правят пациентите, е да купуват скъпи четки за зъби, които невинаги са най-доброто за тях. Една от препоръките е да се доверяваме на фирми, които са специализирани само в производство на четки за зъби. Пациентите с пародонтални заболявания трябва да внимават четката за зъби, която избират, да няма силиконови и гумени елементи в частта с косъмчетата, тъй като те травмират венеца и могат да предизвикат рецесии.

Изображение

РАЗТВОРИ ЗА УСТА

Те биват два вида – лечебни и хигиенни. Лечебните води са лекарствени средства. Те съдържат най-често хлорхексидин и се предписват от лекар. Използват се за определено време – обикновено за срок от 14 или максимум 21 дни. Този срок би могъл да бъде надвишен по изрична преценка на лекаря. Но това е опсано, тъй като те променят бактериалната флора и естествената защита на устата. Самолечението с подобни лекарствени препарати е недопустимо, защото може да предизвика поява на гъбички, сухота в устата и други нежелани странични ефекти.

От друга страна хигиенните води не са лекарствено средство, а начин да освежим дъха си и разтворим плаката, за да я подготвим за миене. Използват се по желание на пациента.

ПАСТАТА ЗА ЗЪБИ

Пастата за зъби не е от голямо значение за пародонталното здраве. Разбира се, че има по-добри и по-лоши пасти за зъби. Когато общата устна хигиена е на ниво, пастата за зъби не е от голямо значение. Важно е зъбите да бъдат измити с правилната техника на четкане, достатъчно дълго време, за да е ефективна хигиената. За пациентите с пародонтално заболяване е препоръчително да използват билкови пасти за зъби. Ако е наложителна и профилактика на кариеса, тогава добър вариант на паста за зъби са тези, които съдържат флуор. Могат да се използват и комбинирани пасти за зъби (съдържащи триклозан и флуор), които действат едновременно върху плаката и възпалението на венците и са средство за профилактика на кариеса.

Добра идея е да се използват качествени продукти за орална хигиена, за избора на които трябва да се доверим на зъболекаря. Пародонталното здраве зависи от избора на паста и четка и от старанието на пациента да прилага правилна техника ежедневно и упорито.

Добра идея е пациентът да има две различни четки за зъби – една за сутрин и една за вечер, както и две или три различни пасти за зъби – например полираща паста за вечер и избелваща за сутрин.

Когато посещаваме нашия зъболекар, трябва да носим и своите средства за орална хигиена – четки, пасти, води и конци, за да може специалистът да прецени дали те са най-добрият избор за нас, както и да ни даде допълнителни инструкции.

В заключение можем да кажем, че хигиената е в основата на оралното ни здраве и липсата й е един от основните фактори да се превръщаме в пациенти на специалистите по пародонтология и кариесология. Затова нека полагаме повече малки ежедневни грижи за венците и зъбите си, за да спестим борбата за загубено здраве впоследствие.

dsdent.com

www.confident.bg

Често Срещани Проблеми със Зъбите по Време на Бременност

Изображение

Проблемите със зъбите са често срещани по време на бременността. Това се дължи на хормоналните промени, които настъпват в организма. Заради тях тъканите в устната кухина стават по-податливи на бактериите в зъбната плака, които водят до възпаления и кървене на венците.

Това състояние е известно като „гингивит по време на бременност“. Най-добрият начин да се справите с проблема е добрата устна хигиена. Почиствайте зъбите си поне 2 пъти на ден, а при възможност и след всяко хранене. Мийте зъбите си поне 2-3 минути с въртеливи движения. Изберете средно мека четка, по-твърдите могат да наранят венците ви. Препоръчително е сутрин да ползвате хигиенна паста, а вечер лечебна.

Проблемът с кървенето на венците се повлиява добре и от специалните води за устна хигиена. Жабуренето с тези продукти трябва да бъде два пъти дневно или по-често, ако такава е препоръката на вашия стоматолог.

Подходящ начин за облекчаване на неприятно кървене е и адстрингиращия (свиващ) чай. Него може да откриете във всяка билкова аптека. Той се приготвя винаги непосредствено преди да се жабурите с течността. Важно е също да използвате конци за зъби. Макар и в началото употребата им да ви е трудна, не се отказвайте. Постепенно ще свикнете. Просто откъснете по-дълга част от конеца, омотайте го около пръсти от едната и другата ви ръка, така че да ви е удобно. После го прокарайте внимателно в междузъбните пространства, като следвате повърхността на зъбите. Това е важно, защото така щадите венците си.

Много жени се притесняват от стоматологичните процедури, които понякога се налага да бъдат извършвани по време на бременността. Затова основно правило е дори при наглед безобидни, не много силни болезнени прояви, да се обърнете към вашия зъболекар. Това ще позволи проблемът да бъде решен преди да се задълбочи.

При бременните пациентки някои стоматологични процедури се правят при крайна необходимост и след задължителна консултация с наблюдаващия акушер-гинеколог. Това са хирургичните манипулации. Не се препоръчва рентгенова снимка или ако се налага, само при крайна необходимост.

Съветваме бременните, в случай че ги заболи зъб и са решили да вземат обезболяващо, винаги да четат указанието на опаковката на медикамента. Там изрично е оказано, дали е подходящ  за употреба през 9-те месеца. Що се отнася до ползването на флуорни таблетки, то това става след консултация с вашия зъболекар.

За здравето на зъбите през цялата бременност огромна роля играят храните, които присъстват в менюто ви. Задължителни продукти са млякото, сиренето и яйцата. Свежите плодове и зеленчуци, както и рибата също трябва да присъстват във вашия хранителен режим. Освен това наистина си заслужава да спрете цигарите – те вредят и на вас, и на нероденото ви дете.

Пародонтална Хирургична Интервенция – Кога и Защо е Необходима?

Вашият пародонтолог трябва да направи много внимателна оценка на заболяването и състоянието на пародонта Ви преди да  реши, че имате нужда от пародонтална хирургия. За всеки отделен пациент се изработва индивидуален план за лечение, съобразен с неговите нужди и очаквания. Целта на всяка пародонтална терапия е да се възстанови доброто пародонтално здраве. Изборът на хирургична техника зависи както от вида и тежестта на заболяването, така и от други условия в устата.

Някои от най-честите случаи, при които е необходима пародонтална хирургия са следните :

*  Да се почистят и намалят пародонталните джобове. 

Основният причинител на пародонтита е зъбната плака – лепкав биофилм, който непрекъснато се образува по зъбните повърхности в устата. Ако плаката не се премахва редовно и напълно, веществата, произведени от бактериите в нея, разрушават венците, подкрепящата ги кост и връзките между тях, формирайки пародонтални джобове.

Ако остане непочистена плаката втърдява и се образува зъбен камък. С течение на времето се образува и натрупва все повече плака и зъбен камък, венците се отдръпват все повече, костта продължава да се разрушава и заболяването се задълбочава. Пациентът, а понякога дори и стоматолога не успява да почисти напълно тези дълбоки джобове. Ето защо пародонтолога Ви може чрез хирургия да почисти напълно кореновите повърхности от плаката и да намали дълбочината на джобовете, за да можете да ги почиствате адекватно.

* Да се рагенерират тъкани  или да се увеличи дебелината или височината на съществуващите 

При някои невъзпалителни заболявания на венците се получава отдръпване на венеца и оголване на корена – рецесия.Това може да доведе до силна чувствителност на оголения корен и до влошаване на естетиката, особено във фронта. При тези случаи проблема може да бъде решен чрез пародонтална хирургия.

При хора с различни пародонтални заболявания дебелината или височината на венеца ( т.нар. прикрепена гингива ) е малка и недостатъчна да осигури защита на зъбите и костта.В  такива случаи е показана хирургия, за да се създаде необходимото количество тъкани, които да осигурят адекватна защита на пародонта.

*Запълване на дълбоки костни джобове – при пародонтита винаги има костна загуба. Когато костта е изгубена във вертикална посока и са се формирали дълбоки джобове около зъбите,чрез пародонтална хирургия те могат да бъдат запълнени с подходящи матеряли.

*Да се увеличи големината на короната на зъба – в някои случаи зъбът е разрушен дълбоко под венеца. Тогава единственият начин да се извърши качествено лечение на зъба е венеца да се премести надолу до нивото на разрушението, така че да стане възможно възстановяването на зъба с пинлей и корона.

* В  случаи, при които венеца е разрастнал и покрива част от короните на зъбите. В тези случаи чрез хирургия се възстановява нормалният му релеф.

* Във всички случаи, в които ще се подобри естетиката на пациента и условията да почиства по-добре зъбите си.

dr.Nikolova, DSDent clinic

Оголени Зъбни Шийки – Проблемът Вече е Решим!

До неотдавна се смяташе,че отдръпнал се веднъж, венецът около зъбната шийка не може вече да се върне на старото си място. Реално лечение на проблема има. Оголените шийки или както се наричат рецесии в по-голямата част от случаите са лечими. Чрез прецизна микро хирургия тъканите могат да бъдат преместени или добавени на необходимото място, така че да покрият рецесията. Това води до намаляване или изчезване на чувствителността на мястото, а в областта на предните зъби до осезаемо подобряване на естетиката.