10 Най-често Задавани Въпроси за Кореновото Лечение

Кореново лечение

Казвали ли са Ви, че имате нужда от кореново лечение? Ако да, сигурни сме, че имате много въпроси. Днес ние ще отговорим на най-често задаваните въпроси от пациенти.

1. Какво представлява кореновото лечение?

Кореновото лечение е необходимо, когато един зъб е силно разрушен от кариес или травма. Това води до инфекция във вътрешността на зъба и увреждане на пулпата.

2. Кога един зъб се нуждае от кореново лечение ?

Може да се нуждаете от кореново лечение, ако:

 • Изпитвате силна болка.
 • Вашият зъб има продължителна чувствителност към топло или студено.
 • Вашият зъб потъмнее.
 • Венците Ви или околните тъкани се подуят (и се образува абсцес).

3. Моят зъб никога не ме е болял. Защо имам нужда от кореново лечение?

Това, че не изпитвате болка, не означава, че Вашият зъб не е инфектиран. Понякога инфекцията е толкова тежка, че води до умъртвяване на зъба. В този случай Вие няма да чувствате болка, но инфекцията ще е налична и може да се разпространи към околните тъкани. Дори и тогава кореновото лечение може да спаси Вашия зъб и да запази красива Вашата усмивка.
Други причини, поради които може да се нуждаете от кореново лечение, включват:

 • Вашият зъб има фрактура или е счупен
 • Дълбок кариес
 • Абсцес

Рутинните прегледи при зъболекар са важни, за да могат да бъдат открити симптомите на инфектиран зъб и да бъдат овладяни на време, преди зъбът да стане болезнен.

4. Как кореновото лечение спасява зъба?

Лекарят по дентална медицина премахва възпалената или инфектирана пулпа, внимателно почиства вътрешността на кореновия канал, след това запълва и запечатва пространството. Следва поставяне на пломба или на корона, която защитава зъба, възстановява неговата естетика и функция. След възстановяването зъбът продължава да функционира като всеки друг зъб.

5. Боли ли кореновото лечение?

Кореновото лечение цели да облекчи болката, предизвикана от пулпно възпаление или инфекция. С развитието на технологиите и анестетиците кореновото лечение е толкова безболезнено, колкото да Ви бъде направена обикновена пломба.

6. Каква е цената на кореновото лечение?

Цената зависи от това, колко комплексен е проблема и кой зъб е засегнат. Кътниците са по-сложни за лечение, следователно цената при тях е по-висока. Кореновото лечение и възстановяването на естествените зъби струват по-малко от изваждането на един зъб. Изваденият зъб трябва да бъде възстановен с имплант или мост, за да бъде възстановена дъвкателната фунцкия и да се предотврати преместването на съседните зъби. Тези процедури струват повече от кореновото лечение и възстановяването на естествения зъб.

7. Колко посещения трябват, за да се завърши кореновото лечение?

Ако зъбът няма сериозна инфекция, кореновото лечение може да бъде извършено в едно или две посещения. Състоянието на Вашия зъб и тежестта на инфекцията определят времето на лечение.
Какво ще стане ако не бъде извършено кореновото лечение?
Инфектиран зъб остава инфектиран, докато не се извърши кореново лечение или зъба не бъде изваден. Ако един зъб не бъде лекуван, инфекцията може да се разпространи и да се формира абсцес. Наличието на абсцес е индикация, че инфекцията се е разпространила към челюстите и околните тъкани. Понякога забавяйки кореновото лечение може да означава, че ще трябва да бъдат лекувани съседните на инфектирания зъб зъби. Инфекцията може да се разпространи и към лицето, пода на устата, очите и дори мозъка.

8. Как мога да разбера дали имам абсцедирал зъб?

Хората, които развиват абсцес, обикновено страдат от болка или подуване. Други симпотоми включват:

 • Силна болка.
 • Температура.
 • Болка при хранене.
 • Зачервяване или подуване на венците.
 • Лош дъх.
 • Образуване на фистула и изтичане на гной.
 • Подуване на областите около горна или долна челюст.

9. Моят зъболекар ми предписа антибиотик и сега болката я няма. Излекувана ли е инфекцията?

Много често болката ще спре и подуването ще намалее, но това не означава, че инфекцията е излекувана. Източникът на инфекцията е кореновият канал, затова ако не бъде извършено кореново лечение, инфекцията ще се разпространи, дори и симптомите да са изчезнали.

10. Какви варианти съществуват ако не бъде извършено кореново лечение и зъбът бъде изваден?

Липсващ зъб може да окаже негативно влияние на качеството Ви на живот. Липсващ зъб може да предизвика мигриране на съседните зъби, да повлияе на способността Ви да се храните и да развали усмивката Ви.
Имплантите могат да бъдат много добра опция, ако Вашият зъб не може да бъде спасен, но те трябва да бъдат последната Ви опция, когато всичко друго се провали. Нито една протеза, мост или имплант не могат да заместят Вашият естествен зъб. Модерната ендодонтия и напредъкът в технологиите и материалите Ви дават много възможности да спасите Вашият естествен зъб.

Надяваме се, че сме отговорили на Вашите най-често задавани въпроси. Кореновото лечение може да спаси Вашият зъб и да запази здравето на околните Ви тъкани в едно или две безболезнени посещения.

d-r Kaloyan Stoichev

Автор:

д-р Калоян Стойчев

Лекар по дентална медицина
в дентална клиника
D.S.Dent

Summary
10 Най-често Задавани Въпроси за Кореновото Лечение
Article Name
10 Най-често Задавани Въпроси за Кореновото Лечение
Description
Намерете отговор на най-често задаваните въпроси за кореновото лечение на Вашите зъби като прочетете тази статия.
Author
Publisher Name
D.S. Dent
Publisher Logo

Leave Comment