Осми Световен Ендодонтски Конгрес в Атина

Как се лекува зъб с гранулом, след пулпит, периодонтит, гангрена, със счупени инструменти в каналите или дори с киста?

Лечение базирано на клинични доказателства – под това мото премина 8 световен ендодонтски конгрес провел се в Атина 6-9. 10 тази година.

Специалността ендодонтия се наложи поради необходимостта от прецизно кореново лечение , което да  позволи максимално дълго да се запазят естествените зъби. Развитието на тази специалност  наложи високи стандарти и се превърна в  критерий за добра дентална практика. Работата под микроскоп с 12-24 кратно увеличение е задължително условие, тъй като без него няма видимост за  прецизни ендо – хирургични интервенции, които максимално увеличават шансовете за спасяване на зъби с тези заболявания.  Беше демонстрирана високотехнологична система за отстраняване на счупени инструменти, което до скоро беше основна причина за вадене на зъб. Стриктното спазване на изолация от контакт със слюнка по-време на лечението с кофердам , както и цялостния протокол за диагностика и лечение са стъпка по-стъпка научно обосновани и подкрепени от дългогодишни клинични доказателства.

В България   продължава да се използват арсен, трикрезол-формалин и други токсични химикали, за които отдавна е доказано,че причиняват необратими увреждания. Интересувайте се какви медикаменти и методи използва Вашия стоматолог! Употребата на арсен за умъртвяване на нерв, налага след време  “излекуваният” Ви зъб  да бъде изваден.

За съжаление,  виновници за голяма част от  извадените зъби, всъщност са невежи и некомпетентни зъболекари. Д-р Петков – ендодонтист на клиника DSDent беше един от малкото  българи, участвали на престижното събитие.

4 Comments

 1. “Важно е да се знае, че виновници за голяма част от извадените зъби, всъщност са невежи и некомпетентни зъболекари.”

  Звучи малко грозно, казано от друг зъболекар, независимо колко ВЕЖ, КОМПЕТЕНТЕН и ЕДИНСТВЕН е!

  • Когато не назоваваме проблемите с истинските им имена губим уважението на пациентите си! Каква е тази криворазбрана колегиалност? Колегиално е, когато не е по силите ни едно ендодонтско лечение да насочим пациента
   към специалист, който има нужната квалификация и оборудване да се справи с проблема!

   • Maj vie ne ste 4uvali za USLOJNENIE!

    • Да, чували сме и сме виждали много усложнения – счупени и забравени инструменти в зъбите, перфорация на канала, ненамерени канали, запълнени с какво ли не канали, с кламер, вместо щифт и т.н., все неща от”съвременната” дентална медицина!
     И…моля Ви, пишете на кирилица, която все още е официалната българска азбука!

Leave Comment