Чувствителни зъби: Как да овладеем симптомите?

Лечение на чувствителни зъби

Усещали ли сте болка и дискомфорт след прием на много топла или много студена храна? Въпросната болка е основен признак на чувствителни зъби, от които страда голяма част от населението в днешно време. Чувствителните зъби са едно от най-честите оплаквания в стоматологията.

Научете повече за причините, симптомите и лечението при чувствителни зъби в тази статия:

Какво е чувствителност на зъбите?

Чувствителните зъби се характеризират като дискофморт, изпитван в зъбите в следствие на различни стимули, като например допир до студени или горещи храни и напитки.

Това може да бъде временен или хроничен проблем и може да засегне както един зъб, така и всички. За щастие, чувствителните зъби са напълно лечими и техните симптоми могат да бъдат взети под контрол бързо и лесно.

Какви са причините за чувствителни зъби?

Има няколко основни причини за чувствителни зъби и ето кои са те:

 • Наследственост: Някои хора страдат от чувствителни зъби от самото си раждане, тъй като имат по-тънък емайл;
 • Твърде агресивно миене на зъбите: Води до износване на емайла;
 • Използване на прекалено твърда четка за зъби: Може да нарани горния слой;
 • Скърцане със зъби през нощта;
 • Чест прием на храни и напитки, богати на киселини;
 • Различни заболявания като булимия и рецесия на венците;
 • Кариеси, счупени зъби, износени пломби, заболяване на венците, открит зъбен корен: Те също могат да оставят меката част на зъба оголена, но в този случай ще усещате чувствителност само в един зъб.

Зъбите могат да страдат от временна чувствителност вследствие на стоматологични дейности като поставяне на пломби, коронки и избелване на зъби. В този случай отново чувствителността ще бъде ограничена до един зъб или малка област и би трябвало да отшуми за няколко дни.

От чувствителност на зъбите страдат най-често хора, на възраст между 20 и 60 години.

Какви са симптомите при чувствителни зъби?

Най-срещаните симптоми при чувствителни зъби са:

 • Дискомфорт при прием на горещи или студени храни и напитки
 • Болка при усещане на студен въздух
 • Дискомфорт при прием на сладки храни и киселинни напитки
 • Болка при рутинно почистване на зъбите с четка или конец
 • Неприятни усещания при прием на алкохолни напитки
 • Спонтанна болка в зъбите, която се появява без очевидна причина
 • Чувствителност, локализирана само в един зъб или в малка област
 • Болка при отхапване и дъвчене
 • Леко оцветяване по повърхността на зъбите без видима причина

Въпросните симптоми могат да бъдат временни и постоянни, както и да варират от леки до много по-силни без това да има реална причина.

Как да предпазите чувствителните си зъби?

Има няколко неща, които може да направите в домашни условия, за да подпомогнете лечението на чувствителни зъби. Може да използвате по-нежна паста за зъби, която не съдържа силни съставки, както и да се насочите към вода за уста без съдържание на алкохол.

Препоръчително е да подновите четката за зъби с някоя по-мека, която да не наранява емайла, както и да бъдете внимателни при използването на конец за зъби. Разбира се има редица билкови и лекарствени продукти, които могат да подпомогнат за предпазването на чувствителните зъби.

Ако скърцате със зъби, то трябва да направите всичко възможно да намалите това явление. Спирането на кофеина и намаляването на нивата на стреса могат да бъдат от помощ в този случай, както и носенето на специален протектор за уста по време на сън.

Какво е лечението при чувствителност на зъбите?

За лечение на чувствителни зъби е препоръчително да бъде посетен зъболекар. Той ще направи обстоен преглед, като ще потърси причинителя на проблема, като след това ще предложи най-правилното лечение в зависимост от състоянието и ситуацията, в която се намирате.

В повечето случаи лечението на чувствителни зъби включва промяна в пастата за зъби, като зъболекарите предписват такава, съдържаща вещества, подходящи за намаляването на чувствителността на зъбите. Допълнително, може да бъде изписан флуориден гел, укрепващ зъбния емайл и намаляващ предаването на усещания.

При наличние на метални коронки, зъболекарят може да назначи смяна с циркониеви такива, тъй като това ще редуцира болката в зъбите при топли и студени стимули. Ако лекарят открие заболяване на венците, то неговото лечение ще предотврати чувствителността на зъбите и неприятните симптоми.

В някои редки случаи на постоянна чувствителност на зъбите и постоянен дискомфорт, зъболекарят може да прибегне до по-сериозни мерки като отстраняване на болния зъб или оперативно лечение.

За щастие, в днешно време има редица методи за безболезнено и напълно безопасно лечение на чувствителните зъби, благодарение на които всеки човек може да пребори това заболяване лесно и бързо.

Ако и вие страдате от този проблем, то може да предприемете мерки в домашни условия, а при липса на подобрение да посетите специалист.

Summary
Чувствителни зъби: Как да овладеем симптомите?
Article Name
Чувствителни зъби: Как да овладеем симптомите?
Description
Страдате ли от прекалена чувствителност на зъбите? Научете какви са симптомите и и как да се излекувате най-ефикасно.
Author
Publisher Name
D.S. Dent
Publisher Logo

Leave Comment