Най-Често Срещаните Дентални Митове

Често срещани дентални митове

Що се отнася до грижата за зъбите, често мислим, че сме напълно наясно с това кое е най-доброто за тях, тъй като има изобилие от информация в интернет пространството по тази тема. За съжаление част от тези съвети са подвеждащи и могат да доведат до нежелани проблеми със здравето на зъбите. В тази статия ще разгледаме най-популярните митове и погрешни схващания, касаещи оралното здраве.

Загубата на зъби е генетична

Много пациенти са убедени, че загубата на зъби се дължи на генетична предразположеност, която се предава по наследство. В действителност няма пряка връзка между генетиката и загубата на зъби, която е много по-вероятно да бъде причинена от лоша хигиена на зъбите или определено медицинско състояние. Например, ако не почиствате зъбите си редовно, можете да развиете натрупване на плака, което да доведе до кариеси и заболявания на венците, правейки зъбите ви по-податливи на падене. Освен това някои медицински състояния като диабет или автоимунни заболявания могат допълнително да увеличат риска от загуба на зъби.

Конецът не е толкова необходим, колкото четкането

Важно е да запомните, че четкането и почистването на зъбите с конец вървят ръка за ръка, когато става въпрос за изграждането на правилни дентални навици. Докато четкането е необходимо за премахване на плаката от откритите повърхности между зъбите, то почистването с конец е също толкова важно за премахване на бактериите между зъбите, които четката за зъби не може да достигне. Ако не използвате редовно конец за зъби, пространствата между зъбите ви се превръщат в място за размножаване на бактерии, което може да доведе до кариеси, пародонтални заболявания и преждевременна загуба на зъби. Затова е необходимо да използвате четка два пъти на ден и да почиствате с конец поне веднъж дневно, за да поддържате отлична дентална хигиена.

Рентгеновите снимки на зъбите са опасни за здравето

Денталните рентгенови лъчи са често срещана процедура за откриване на кариеси в ранна фаза, абсцес и други дентални проблеми. Количеството радиация, излъчвано по време на рентгенова снимка, е минимално и няма да нанесе щети върху вашето здраве, тъй като то е еквивалентно на ден или два излагане на естествен радиационен фон. Зъболекарите използват предпазни мерки като престилки и очила, защитавайки тялото ви, така че не се притеснявайте да се подложите на тази процедура – тя само би била от полза за здравето на зъбите в дългосрочен план.

Коронките и пломбите предпазват от бъдещи кариеси

Някои пациенти са убедени, че коронките и пломбите могат да им осигурят допълнителна защита срещу кариеси, но за съжаление тази теза е далеч от истината. Въпреки че тези зъболекарски лечения могат да помогнат за възстановяването на зъбите ви до първоначалната им форма и размер след наличието на кариеси или фрактури, те не предоставят никакви допълнителни превантивни ползи.

Колкото по-силно четкате, толкова по чисти са зъбите ви

Твърде силното миене на зъбите може да причини повече вреда, отколкото полза. Четкането с прекомерна сила ще износи емайла на зъбите ви, което ще ги направи уязвими и ще увеличи риска от кариеси. Най-добрият начин за четкане е посредством кръгови движения, за да можете ефективно да остстраните плаката, без да повредите зъбния емайл. Необходимо е също така да сменяте четката си за зъби на всеки три месеца или когато тя започне да показва признаци на износване.

Не е нужно да посетите зъболекар, ако нищо не ви притеснява

Най-популярният дентален мит е може би схващането, че, ако нищо не ви боли, не е нужно да посетите зъболекар. За да поддържате зъбите и венците си здрави, винаги трябва да планирате редовни прегледи и почиствания при вашия зъболекар, дори ако нямате никакви текущи оплаквания от дентален характер. Редовните посещения помагат да се идентифицират ранните предупредителни признаци за кариес или други здравословни проблеми на устната кухина, така че да могат да бъдат излекувани по-бързо и да се намали рискът от по-нататъшно увреждане. Вдигането на телефона и насрочването на час за зъболекар може да бъде стресиращо изживяване за вас, но помислете за ползите от редовните прегледи и положителното влияние, което те оказват върху вашето здраве.

Естествените захари не могат да навредят на вашите зъби

Така наречените естествени захари като мед, кленов сироп и агаве също могат да доведат до кариеси, ако ги консумирате в големи количества. Всички видове захар трябва да се консумират умерено като част от балансираната ви диета. Измивайте зъбите си редовно след консумирането на всякакъв вид сладки храни и напитки и пийте повече вода, за да отмиете останалите частици захар по повърхността и между зъбите.

Избелването е вредно за зъбите

Избелването на зъбите е безопасно и може да бъде чудесен начин да получите по-бели и по-ярки зъби. Въпреки това е важно да запомните, че избелващите продукти трябва да се използват само според инструкциите на вашия зъболекар – прекомерната им употреба или твърде честото им използване може да причини увреждане на зъбния ви емайл. От съществено значение е да отбележим, че, ако имате проблеми със зъбите като кариес или заболяване на венците, избелването може да не е най-добрият вариант за вас. Затова винаги се консултирайте с вашия зъболекар, преди да пробвате какъвто и да е продукт за избелване на зъбите.

Не вярвайте на всичко, което четете или чувате в дигиталното пространство относно оралното ви здраве. Консултирайки се със специалистите по дентални грижи от D.S.Dent, вие получавате правилните съвети за вас, за да имате дълготрайна и красива усмивка.

Summary
Най-Често Срещаните Дентални Митове
Article Name
Най-Често Срещаните Дентални Митове
Description
Тук можете да прочетете кои да най-често срещаните дентални митове и как да се предпазим от тях.
Author
Publisher Name
D.S. Dent
Publisher Logo

Leave Comment