Вадене на Мъдрец – Какво Трябва да Знаем?

Вадене на мъдрец

Мъдреците са последните зъби, които поникват в устата на човек. Официалното им название е „трети кътник“ и се появяват в задната част на челюстта. Тези зъби обикновено изникват на около 18-25 годишна възраст, но при някои хора това може да се случи на по-ранен или по-късен етап. Изваждането на мъдреците е често срещана дентална интервенция и в тази статия ще разгледаме защо и кога тази процедура е необходима.

Защо трябва да се извадят мъдреците?

При повечето хора просто липсва достатъчно място в челюстите за този последен набор от зъби. Поникването на мъдреците е бавен процес, при който често се отключват редица проблеми като например неправилната им позиция спрямо останалите зъби. Това може да доведе до препълване на зъбната редица, причинявайки увреждане на съседните кътници. Мъдреците могат също така да пробият само частично през линията на венците, оставяйки отвор (венечен джоб), позволявайки на бактериите да навлязат в
гингивита и увеличат риска от инфекции. Освен това, тъй като тези зъби са разположени далеч назад в устата, те са трудни за правилно почистване и са по-податливи на кариеси. Други често срещани проблеми с мъдреците включват болка или подуване на челюстта или лицето, зачервени, подути или кървящи венци, лош дъх и трудности при разтварянето на устата.

Задължително ли е да се отстраняват мъдреците?

Има общоприето мнение, че мъдреците винаги трабва да бъдат извадени, но това съвсем не е вярно. Някои хора никога нямат проблеми с мъдреците си, тъй като челюстите им имат достатъчно място и зъбите поникват безпроблемно. В този случай мъдреците просто действат като допълнителен набор от кътници и няма причина да бъдат премахнати по подобие на всеки един здрав зъб. Рутинните прегледи при дентален специалист всяка година са необходими, за да може да се проследи състоянието на вашите мъдреци и цялостното ви дентално здраве. Важно е диагностиката на мъдреците да се извърши възможно най-рано, тъй като отстраняването им на по-късен етап може да доведе до допълнителни усложнения.

Болезнена ли е процедурата по вадене на мъдрец?

Изваждането на мъдрец се извършва под въздействието на местна упойка, така че усещането за болка е сведено до минимум. В дните след интервенцията можете да почувствате дискомфорт, но в повечето случаи предписаните от Вашия лекар болкоуспокояващи са всичко необходимо, за да се справите с този проблем. Изваждането на мъдрец, който е напълно скрит под челюстта, изисква по-сложна операция с по-продължителен период за възстановяване. При екстракция от такъв тип венецът се отваря, отделя се част от костта, за да се разкрие напълно зъбът, след което се отстранява напълно.

Възможни ли са усложнения след операцията?

Ако не следвате внимателно предписанията на Вашия лекар за следоперативни грижи, може да развиете състояние, което е известно като “сух алвеолит“. Това се случва, когато кръвният съсирек се отдели след отстраняване на мъдреците. Това може да се окаже болезнено състояние и е нужно време, за да се излекува. Можете да облекчите подуването и дискомфорта след отстраняване на мъдрец като използвате студени компреси, държите главата си повдигната и сдъвквате храната на противоположната страна.

За допълнителни въпроси относно процедурата по вадене на мъдрец, нашите специалисти са на разположение за вас на имейл адрес dsdent@gmail.com или на телефон 0885 776 778.

Summary
Вадене на Мъдрец – Какво Трябва да Знаем?
Article Name
Вадене на Мъдрец – Какво Трябва да Знаем?
Description
В тази статия ще откриете полезна информация за това как протича ваденето на мъдрец и кога е необходима тази процедура.
Author
Publisher Name
D.S. Dent
Publisher Logo

Leave Comment