Как Тютюнопушенето Влияе на Зъбите Ви

Всички сме наясно, че пушенето вреди на здравето. Въпреки че вашите зъби може би не са първото нещо, за което се сещате, когато обмисляте опасностите от тютюнопушенето, всякакъв вид употреба на тютюн може да причини сериозно увреждане на денталното ви здраве. Колкото повече пушите, толкова повече щети нанасяте върху усмивката си. Нека разгледаме някои от най-честите дентални проблеми, свързани с тютюнопушенето.

Обезцветяване на зъбите

Това е най-честият негативен резултат от тютюнопушенето върху зъбите, който може да доведе до тяхното пожълтяване, оцветяване или дори почервеняване. Професионалното избелване на зъбите може да помогне в забавянето на този процес, но при продължително пушене положителният ефект от тази процедура би бил минимален. Никотинът в цигарите намалява притока на кръв и прави венците ви по-чувствителни и податливи на инфекции. Заедно с катрана те проникват в пукнатините на зъбите и се настаняват трайно в тях, правейки тяхното изчеткване на практика невъзможно. Натрупването на зъбен камък и плака са още един нежелан страничен ефект в следствие от тютюнопушенето.

Лош дъх

Лошият дъх при пушене е в резултат от химикалите, съдържащи се в цигарите, които полепват по повърхността на зъбите и венците. Известен факт е, че тези химикали допринасят за разпространението на бактерии, които причиняват неприятна миризма. Често забравяме за положителна роля на слюнката, която поддържа устата чиста и предпазва от лош дъх. Пушенето води до сухота в устата, което означава, че губите важен инструмент в борбата с лошия дъх в лицето на слюнката.

Кариеси

Както вече отбелязахме, пушачите страдат от повишено натрупване на плака и зъбен камък и често изпитват сухота в устата – водещи причини за развитието на кариеси. В допълнение, големите кухини, съществуващи около линията на венците, могат да доведат до инфекции, които да причинят счупвания или загуба на зъби.

Пародонтални заболявания

Те представляват заболявания на венците в следствие от бактериална инфекция. В началния стадий пародонтозата ще бъде очевидна, ако имате кървящи или възпалени венци, които са чувствителни към храни и напитки. В чести случаи пародонтозата се проявява и чрез отдръпване на венците, отпускане тъканта на венеца и оголване корените на зъбите. Въпреки че ранните стадии на пародонтоза могат да бъдат овладени, то продължителното пушене и употребата на тютюн може да доведе до влошаване на проблема.

Увреждане на костта

Ако пародонтозата не се третира на време, инфекцията може да обхване тъканите и костите, които могат да бъдат отслабени. С течение на времето е вероятно да настъпи увреждане на костите, ако пародонтозата не се лекува и инфекцията никога не бъде отстранена. В най-тежките случаи може да се наложи хурургична намеса за справяне с увредената кост, включваща костни присадки и възстановителна хирургия.

По-бавен оздравителен процес

Пушенето на тютюн намалява кислорода в кръвния поток. Важно е да запомните, че кислородът е необходим за осъществяването на оздравителните процеси във вашето тяло. Когато страдате от заболявания на устната кухина или сте претърпели хирургични процедури като екстракции на зъби, поставяне на зъбни импланти или отстраняване на кисти, това означава, че при тютюнопушене ще ви е необходимо по-дълго време за възстановяване. Пушачите също така са изложени и на по-висок риск от инфекция, тъй като венците ви може да не успеят да заздравеят правилно.

Орален рак

Най-тежката форма на проблеми с устата, свързани с тютюнопушенето, е ракът на устната кухина и шансовете за появата му се увеличават, ако пушенето се комбинира с прекомерна употреба на алкохол. Ракът на устната кухина започва като бяло или червено петно ​​в устата, придружено от затруднено дъвчене или преглъщане, изтръпване на челюстта и дори болки в ушите. Въпреки че със сигурност има други причини за тези симптоми, препоръчително е всеки, който ги изпитва повече от две седмици, да посети лекар. Колкото по-рано се открие ракът, толкова по-ефективно ще бъде лечението.

Решение

Зъболекарят може да състави план за лечение, за да помогне за смекчаване на проблемите, свързани с тютюнопушенето, но единственият начин те да изчезнат напълно е да спрете да пушите. Проблемите със зъбите са само една от многото части на тялото ви, които могат да бъдат засегнати от тютюнопушенето, а отказването от него ще ви осигури по-здравословен живот за години напред.

Summary
Как Тютюнопушенето Влияе на Зъбите Ви
Article Name
Как Тютюнопушенето Влияе на Зъбите Ви
Description
Научете какви са вредите от тютюнопушенето върху Вашите зъби.
Author
Publisher Name
D.S. Dent
Publisher Logo

Leave Comment