Какво Причинява Лошия Дъх в Устата?

Причини за лош дъх

Лошият дъх, наричан още халитоза, е често срещан проблем, с който почти всеки се е сблъсквал. Затова не е изненада, че магазините са препълнени с дъвки, ментови бонбони, води за усти и други продукти, предназначени за борба с лошия дъх. За съжаление много от тези продукти предоставят само временно решение, тъй като не адресират причините за този проблем. Халитозата предизвиква не само социален стрес, но може и да е симптом за някакво заболяване.

В тази статия ще разгледаме 7 от най-честите виновници за неприятния дъх в устата.

Лоша дентална хигиена и заболявания на зъбите и венците

Ако не миете с четка и не почиствате с конец зъбите си всеки ден, частиците храна остават в устата ви, причинявайки лош дъх. Върху вашите зъби се образува безцветно и лепкаво покритие от бактерии (плака). Ако не се изчетка, тази плака може да раздразни венците ви и да доведе до образуването на пълни с плака джобове между зъбите и венците и да причини заболявания като гингивит и пародонтит. Вашият език, както и зъбните протези, които не се почистват редовно, също могат да се превърнат в магнит за бактерии, водещи до неприятни миризми. Друг източник на халитоза са също така и нелекуваните кариеси.

Храни и напитки

При консумирането на зеленчуци или храни със силна миризма стомахът абсорбира масла от храните по време на храносмилането. Те преминават в кръвния поток и пътуват до белите дробове, създавайки миризма, която околните могат до усетят в дъха ви до 72 часа. Употребата на напитки със силна миризма като алкохол или кафе също може да допринесе за лош дъх.

Тютюнопушене

Лошият дъх при пушене е в резултат от токсичните химикали, открити в цигарите. Те полепват по повърхностите на зъбите и венците и увеличават натрупването на вредни бактерии в устната кухина.

Сухота в устата

Тя възниква при недостатъчното отделяне на слюнка, която помага да поддържате устата си чиста и намалява неприятната миризма. Сухотата в устата най-често се проявява при заболяване на слюнчените жлези, сън с отворена уста или при прием на определени лекарства, включително такива, които лекуват високо кръвно налягане и инфекции на пикочните пътища.

Заболявания на устата, носа и гърлото

Инфекции на устата, носа и гърлото, както и проблеми със синусите могат да допринесат за лошия дъх.

Диети с високо съдържание на протеини или ниски нива на въглехидрати

Въглехидратите изпълняват важни функции в телата ни и ако диетата ви е прекалено бедна на тях, това може да причини промени в метаболизма на тялото ви, което да доведе до лош дъх. От друга страна храните с високо съдържание на протеини са трудни за обработване от тялото ви и са склонни да отделят серни газове, когато не се метаболизират. Избягвайте крайностите в хранителния ви режим и се стремете към по-балансирана и питателна диета, включваща повече плодове и зеленчуци.

Други заболявания

Докато халитозата най-често се свързва с нещо, което се случва в устата ви, тя може също да е признак на диабет, чернодробно или бъбречно заболяване. Лошото храносмилане, констипацията или стомашно-чревните разстройства също могат да причинят неприятна миризма в дъха. Ако често изпитвате киселинен рефлукс, състояние, при което киселинно съдържание от стомаха се връща към хранопровода, то това е още една причина за неприятен и кисел вкус в устата.

Ако лошият дъх продължава, консултирайте се с вашия зъболекар. Заедно можете да проследите каква може да е причината. С подходящо почистване и преглед вашият зъболекар може да ви помогне да изключите проблеми с оралното здраве и да ви посъветва за следващите стъпки, включително какви видове стоматологични продукти да използвате, планове за лечение на кариес или заболяване на венците, или да ви насочи към медицински специалист за проследяване.

Не се колебайте да се свържете с нас и да запазите час за преглед и консултация!

📍 София, Орлов мост, бул.”Евлоги и Христо Георгиеви” №46
 
📍 София, ул. „Поп Богомил” №46
Summary
Какво Причинява Лошия Дъх в Устата?
Article Name
Какво Причинява Лошия Дъх в Устата?
Description
В тази статия ще откриете често срещани причини и начини как да се справите с лошия дъх в устата, известен още като хилатоза.
Author
Publisher Name
D.S. Dent
Publisher Logo

Leave Comment