Видове Паста за Зъби – Какво Трябва да Знаем Преди да си Купим Паста?

Видове паста за зъби

Всички знаем, че използването на паста за зъби поне 2 пъти на ден е важна крачка към поддържането на отлично дентално здраве. Изборът на вид паста за зъби за вашето семейство може да бъде объркващ с оглед на всички разнообразни предложения, налични днес. Разбирането как действат различните видове пасти за зъби и какви съставки да търсите може да ви помогне, когато избирате от многобройните опции по рафтовете на магазините. В тази статия ще разгледаме основните типове пасти за зъби и ще научите как да изберете подходящата за вас.

Флуоридирана паста

Това е най-често срещаната паста за зъби и е вероятно тази, която имате в шкафчето вкъщи. С над 90% пазарен дял тази паста е с доказан ефект в борбата с кариесите. Флуоридът заздравява зъбния емайл, забавяйки произвеждането на киселина от бактериите, причинени от плака. Той спомага и за реминелизацията – процес, при който важни за организма минерали като калций и фосфатни йони правят повърхността на зъбите устойчива срещу киселина.

Билкова паста

Тя е чудесно решение за хора със силна чувствителност към добавките, тъй като не притежава голям брой от химическите съставки, налични в конвенционалните пасти за зъби. Билковите пасти са направени от природни съставки, правейки ги биоразградими и не съдържат синтетични подсладители.

Паста за чувствителни зъби

Ако не можете да консумирате сладолед и горещо кафе без болка, то най-вероятно имате чувствителни зъби и тази паста е подходящата за вас. Съдържа съставки като стронциев хлорид или калиев нитрат, които блокират нервните пътища. Редовната употреба на паста за зъби за чувствителни зъби е необходима, за да се намали чувствителността или болката.
Въпреки че предлагат голямо облекчение за хора с чувствителни зъби, може да отнеме до 3-4 седмици, за да се постигнат оптималните  резултати, така че е необходимо малко търпение.

Избелваща паста

Много различни пасти на пазара съдържат избелващи съставки, предназначени за ежедневна употреба. Те не са толкова ефективни, колкото професионалното избелване на зъби, но въпреки това могат да помогнат в отстраняването на петна по повърхността на зъбите.

Паста съдържаща хлорхексидин

Пастите за зъби за контрол на зъбния камък съдържат хлорхексидин, както и един много важен минерал – калций, които работят за разтваряне на плаката и натрупванията и възстановяване на здравата тъкан на венците. Хлорхексидинът предотвратява образуването на плака. Превантивното му действие продължава във времето между две измивания на зъбите в резултат на продължителното освобождаване на съставката. Калцият помага за регенерация на колагена на венеца и спира не много обилното кървене. Освен това, той повишава рН на слюнката, което води до неутрализиране на произвежданите от бактериите киселини.

Плаката представлява лепкав, безцветен или белезникав филм, който се образува непрекъснато върху зъбите и венците, най-вече след хранене. Тя се състои главно от слюнка, хранителни остатъци и бактерии. Нейното натрупване в гингивалните сулкуси предизвиква образуване на вещества, които са токсични за венците и тъканите, поддържащи зъбите. Освен това, плаката се трансформира в зъбен камък, който в голяма степен е отговорен за проблемите с венците.

Първоначалното засягане на венците се нарича гингивит и се характеризира с възпаление, подуване и зачервяване. Възможно е да има и кървене. Гингивигът е обратим процес. След него, обаче, се появява пародонтитът. Този процес се характеризира с невъзвратимо увреждане на тъканите, които поддържат зъбите. Именно затова е много важно зъбната плака да се отстранява с помощта на добра орална хигиена. Когато постоянно пропускаме определени петна или пространства по зъбите си, докато ги мием, натрупванията започват да се втвърдяват и в крайна сметка трябва да бъдат почистени от вашия зъболекар.

Детска паста

Oсновната разлика между детската паста за зъби и тази за възрастни е в по-ниското съдържание на флуорид в пастата за деца. Това намалява риска от поглъщането на прекалено голяма доза от този природен елемент, който в големи количества може да бъде опасен за здравето. Често детските пасти идват в голямо разнообразие от вкусове, превръщайки рутинното миене на зъби в забавление за най-малките.

Която и паста за зъби да изберете,  важно условие за Вашата красива и здрава усмивка е  да миете зъбите си правилно и редовно, да  ги почиствате с конец поне веднъж на ден, за да премахнете частиците храна между зъбите, които четката  не може да достигне.

Надяваме се, че тази статия ви е била полезна и можете по-лесно да направите правилния избор коя паста за зъби отговаря най-точно на нуждите ви, но не забравяйте, че стоматологичните прегледи два пъти годишно ще гарантират, че вашите зъби са здрави и ще открият всички проблеми рано, когато са по-лесни за лечение.

 

За консултации, прегледи и допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нашите специалисти от дентална клиника D.S.Dent на следните адреси:

📍бул.”Евлоги и Христо Георгиеви” №46
 
📍 ул. „Поп Богомил” №46
Summary
Видове Паста за Зъби - Какво Трябва да Знаем Преди да си Купим Паста?
Article Name
Видове Паста за Зъби - Какво Трябва да Знаем Преди да си Купим Паста?
Description
Какви видове пасти за зъби има на пазара и как да изберете най-подходящата за вас?
Author
Publisher Name
D.S. Dent
Publisher Logo

Leave Comment