Стоматологични (Дентални) Клиники – Съществуват ли у Нас?

Стоматологична (дентална)  клиника фокусира лечебно заведение, в което практикуват  специалисти стоматолози, работещи в екип. Което пък означава, че всеки  клиничен случай се анализира, планира и се реализира от екип специалисти,  формирани от конкретния казус.

Това уточнение се налага , тъй като у нас името ‘клиника’  претенциозно носят дори и кабинети, в които работи един зъболекар, а там където работят повече, обикновенно селекцията е на случаен или роднински принцип и не означава, че там ще получите специализирана, висококвалифицирана помощ. Проблема е , че за да се придобият пълни и тясно специализирани знания в дадена област на денталната медицина са необходими поне 3 -4 години основна специализация. И така до живот.Денталния специалист отдава целия си професионален живот за това – абонира се за специализирана литература, следи денталните новости,квалификационни  програми,посещава лекции и практически курсове навсякъде по света.

У нас някак не се разбира, че както има общопрактикуващи лекари, така има и общопрактикуващи стоматолози. По света нещата отдавна са заели своето нормално място. Когато пациента има нужда да му бъдат наредени зъбите отива при ортодонт,когато трябва да му бъдат лекувани канали – при ендодонтист. Децата посещават детски стоматолог. Когато има нужда от  прецизни естетични корекции,  той се изпраща при специалист по протетична и естетична стоматология и т. н..

Summary
Стоматологични (Дентални) Клиники - Съществуват ли у Нас?
Article Name
Стоматологични (Дентални) Клиники - Съществуват ли у Нас?
Description
Какво всъщност представляват стоматологичните клиники и как да изберем надеждна такава - научете тук.
Author
Publisher Name
D.S. Dent
Publisher Logo

2 Comments

  1. Вече всички са наясно , че друга клиника , освен ДСДент , в България няма 🙂 . Там са всички специалисти , супер обучени и похарчили по 120 000 лева за специализации в чужбина . След което са в състояние да дадат най – доброто качество на лечение на българския пациент :-))))). Доколкото знам , пишещият тези хвалебствия и собственик на клиниката , не практикува професията си , а се е превърнал в рекламен агент и пресаташе на клиниката . Не е уместно , точно той да говори за специализации и как трябва зъболекарите да учат и да работят цял живот . Не споря , че е добре организирано заведението , но точно собственикът да говори за професионализъм , при положение , че не е хващал инструменти от 15-тина години , ми се струва малко нагло .

  2. Smeshnici i nekadurnici

Leave Comment