Как да Разберете Кога Имате Нужда от Спешна Стоматологична Помощ?

Спешна помощ D.S.Dent

Всеки спешен случай, като травма на зъбите или венците, може да бъде потенциално сериозен и не трябва да се пренебрегва. Пренебрегването на проблем със зъбите може да увеличи риска от трайни увреждания, както и от необходимостта от по-продължително и скъпо лечение по-късно.

В днешната публикация ще научите кога трябва да посетите зъболекар незабавно и какво да направите, ако се нуждаете от спешна стоматологична помощ.

Зъбна болка

Ако имате нощна или постоянна остра или пулсираща болка, която продължава да ескалира и не се повлиява от болкоуспокояващи, имате нужда от спешен зъболекар.

Напукани или счупени зъби

Изплакнете устата с топла вода. Ако има кървене, притиснете марля в областта за около 10 минути или докато кървенето спре. Поставете студен компрес върху външната страна на устата, бузата или устните, близо до счупения зъб, за да намалите подуването и да облекчите болката. Посетете зъболекаря си възможно най-скоро.

Избит зъб

Отидете на зъболекар веднага. Най-добре е това да стане в рамките на 30 минути. Донесете зъба и всички зъбни парчета, които можете да намерите.

Млечен зъб

Нормално е децата да губят млечни зъби, но злополука, която уврежда млечния зъб, също може да увреди и зародиша на постоянния зъб.

 • Доведете детето си възможно най-скоро.
 • Ако зъбът е напълно избит, не се опитвайте да го върнете обратно в алвеолата на зъба.

Постоянен зъб

За разлика от млечен зъб, който е избит, постоянния зъб трябва да се върне обратно в алвеолата.

 • Дръжте зъба за коронката, а не за корена.
 • Ако изглежда мръсен, изплакнете корена за кратко с вода. Не изтърквайте зъба и не отстранявайте прикрепени части от тъканта.
 • Първо, опитайте леко да вкарате и да задържите зъба в алвеолата си с чиста марля. Ако това не е възможно, опитайте следните опции в тази последователност:
 • Вижте дали детето Ви може да държи зъба под езика си или между бузата и венците.
 • Поставете зъба в контейнер със слюнка, физиологичен разтвор или в краен случай-мляко.

Абсцес

Възпален зъб, оставен без лечение, може да абсцедира, което може да доведе до сериозни последици за здравето. Трябва да посетите спешен зъболекар при:

 • Наличие на гной;
 • Областта около зъба е болезнена и подута;
 • Имате температура;
 • Има видимо зачервяване;
 • Силна и пулсираща болка.

Вземете болкоуспокояващи като аналгин или ибупрофен и нанесете студен компрес в засегнатата област. Вашият личен лекар може да Ви изпише антибиотици, но това няма да отстрани източника на инфекцията. Важно е да потърсите спешна стоматологична помощ.

Наранявания на меките тъкани

Наранявания на меките тъкани, които включват езика, бузите, венците и устните, могат да доведат до кървене. За да контролирате кървенето, ето какво да направите:

 • Използвайте напоено парче марля с физиологичен разтвор или кислородна вода и притиснете върху мястото на кървене. Задръжте 5-10 минути.
 • Както за контролиране на кървенето, така и за облекчаване на болката, поставете студен компрес в засегнатата област за 5 до 10 минути.
 • Ако кървенето не спре, посетете Вашия зъболекар незабавно или отидете в спешното отделение на болница.

Паднала коронка или пломба

Ако Ви е паднала коронка или пломба, зъба може да е чувствителен. Посетете Вашия зъболекар възможно най-скоро, за да предотвратите по-нататъшно увреждане на зъба.

Ако имате нужда от спешна стоматологична помощ, обадете се на 0888577677. Ние работим 365 дни в годината.

Автор: д-р Константин Стойчев

Лекар по дентална медицина в дентална клиника D.S.Dent

Summary
Как да Разберете Кога Имате Нужда от Спешна Стоматологична Помощ?
Article Name
Как да Разберете Кога Имате Нужда от Спешна Стоматологична Помощ?
Description
Имаме ли реална нужда от спешна медицинска помощ? Научете кога е необходимо да прибегнем към нея в тази статия.
Author
Publisher Name
D.S. Dent
Publisher Logo

Leave Comment