Пародонтална Хирургична Интервенция – Кога и Защо е Необходима?

Вашият пародонтолог трябва да направи много внимателна оценка на заболяването и състоянието на пародонта Ви преди да  реши, че имате нужда от пародонтална хирургия. За всеки отделен пациент се изработва индивидуален план за лечение, съобразен с неговите нужди и очаквания. Целта на всяка пародонтална терапия е да се възстанови доброто пародонтално здраве. Изборът на хирургична техника зависи както от вида и тежестта на заболяването, така и от други условия в устата.

Някои от най-честите случаи, при които е необходима пародонтална хирургия са следните :

*  Да се почистят и намалят пародонталните джобове. 

Основният причинител на пародонтита е зъбната плака – лепкав биофилм, който непрекъснато се образува по зъбните повърхности в устата. Ако плаката не се премахва редовно и напълно, веществата, произведени от бактериите в нея, разрушават венците, подкрепящата ги кост и връзките между тях, формирайки пародонтални джобове.

Ако остане непочистена плаката втърдява и се образува зъбен камък. С течение на времето се образува и натрупва все повече плака и зъбен камък, венците се отдръпват все повече, костта продължава да се разрушава и заболяването се задълбочава. Пациентът, а понякога дори и стоматолога не успява да почисти напълно тези дълбоки джобове. Ето защо пародонтолога Ви може чрез хирургия да почисти напълно кореновите повърхности от плаката и да намали дълбочината на джобовете, за да можете да ги почиствате адекватно.

* Да се рагенерират тъкани  или да се увеличи дебелината или височината на съществуващите 

При някои невъзпалителни заболявания на венците се получава отдръпване на венеца и оголване на корена – рецесия.Това може да доведе до силна чувствителност на оголения корен и до влошаване на естетиката, особено във фронта. При тези случаи проблема може да бъде решен чрез пародонтална хирургия.

При хора с различни пародонтални заболявания дебелината или височината на венеца ( т.нар. прикрепена гингива ) е малка и недостатъчна да осигури защита на зъбите и костта.В  такива случаи е показана хирургия, за да се създаде необходимото количество тъкани, които да осигурят адекватна защита на пародонта.

*Запълване на дълбоки костни джобове – при пародонтита винаги има костна загуба. Когато костта е изгубена във вертикална посока и са се формирали дълбоки джобове около зъбите,чрез пародонтална хирургия те могат да бъдат запълнени с подходящи матеряли.

*Да се увеличи големината на короната на зъба – в някои случаи зъбът е разрушен дълбоко под венеца. Тогава единственият начин да се извърши качествено лечение на зъба е венеца да се премести надолу до нивото на разрушението, така че да стане възможно възстановяването на зъба с пинлей и корона.

* В  случаи, при които венеца е разрастнал и покрива част от короните на зъбите. В тези случаи чрез хирургия се възстановява нормалният му релеф.

* Във всички случаи, в които ще се подобри естетиката на пациента и условията да почиства по-добре зъбите си.

dr.Nikolova, DSDent clinic

Summary
Пародонтална Хирургична Интервенция - Кога и Защо е Необходима?
Article Name
Пародонтална Хирургична Интервенция - Кога и Защо е Необходима?
Description
Необходима ли е парадонтална хирургична интервенция? Научете кога да прибегнете към нея в таи статия.
Author
Publisher Name
D.S. Dent
Publisher Logo

Leave Comment