Кога Трябва да е Първото Посещение при Ортодонт?

smuchene-na-prastНашите лекари, работещи в областта на ортодонтията препоръчват първия преглед на детето при ортодонт да бъде на 7 годишна възраст. Тогава са поникнали първите постоянни молари, които осигуряват захапката в задната част. През този период специалистът може да оцени отношенията между двете челюсти в областта на  предните и задните зъби,  както и между едната и другата страна.

Въпреки, че зъбите на детето Ви може да изглеждат добре подредени, може да има проблем, който
само ортодонт може да открие, например неправилна захапка. В други случаи постоянните зъби пробиват в неправилно положение, но в последствие такива аномалии се саморегулират без да се налага лечение. Но всичко това прябва да прецени единствено ортодонта.

Какви са предимствата на ранната ортодонтска оценка?

Към 7-годишна възраст могат да се  открият проблеми в развитието на челюстите и да се предприеме едно ранно лечение, което да подпомогне  развитието им и правилното подреждането на постоянните зъби. Ранното лечение може да отстрани или да стопира вече възникнали сериоизни проблеми в развитието на челюстите и съответно да направи лечението в по-късна възраст по-лесно и бързо. В някои случаи това може да позволи на ортодонта  да постигане  резултати, които не би могъл, след завършване на растежа на челюстите и меките тъкани.

Summary
Кога Трябва да е Първото Посещение при Ортодонт?
Article Name
Кога Трябва да е Първото Посещение при Ортодонт?
Description
Първо посещение при ортодонт - как да предпазим малчуганите от неправилно развитие на зъбите и захапката.
Author
Publisher Name
D.S. Dent
Publisher Logo

2 Comments

  1. А това само от постоянното смучене на пръстите ли може да се получи ?

    • Дългосрочното смучене на палеца може да окаже негативно влияние върху зъбите и речта на детето. Интензивността на смученето може да определи степента на увреждане. Обикновено резултатът е изтласкани напред зъби и неправилна захапка, защото формата на челюстта се променя. Може да се развие фъфлене отново поради изместване на зъбите. Колкото по-дълго продължава смученето на пръста, толкова по-вероятно е да се наложи ортодонтско лечение.
      д-р Даниела Маркова –
      ортодонт D.S.Dent Clinic

Leave Comment