Ортодонтско Лечение – Видове и Полезна Информация

Ортодонтското лечение при деца и юноши не e само изправяне на криво стоящите зъби, но и оптимизиране на  захапката и балансиране на дъвкателния апарат. Красивите и прави зъби и хармоничната усмивка влияят както върху самочувствието на детето, така и върху оралното му здраве. Правите зъби се почистват по-лесно и риска от развитие на кариес и заболяване на венците е по – нисък, затова ортодонтското лечение е една от най-добрите инвестиции за бъдещето на Вашите деца. Ранното ортодонтско лечение позволява много по-добри резултати на много по-ниска цена и с много по-малко странични ефекти.

В зависимост от възрастта на детето се различават три нива на лечение:

 1. лечение в млечно съзъбие (ранно лечение);
 2. лечение в смесено съзъбие;
 3. лечение в постоянно съзъбие.

Лечение в млечно съзъбие

Това лечение може да започне на около 3-4 годишна възраст и се провежда под формата на игрови мускулни упражнения или с помощта на  функционални регулатори (ортодонтски апаратчета), за да се премахнат налични вредни навици  (смучене на пръст/устна, дишане през устата и др.), които по-късно могат да доведат до възникване на зъбно-челюстни деформации.

Една преждевременна загуба на млечно зъбче често  по-късно води до липса на място за подреждане на постоянните зъби. В такива случаи се поставя местопазител, който  запазва мястото на липсващия зъб до пробива на постоянния.

Благодарение на тези своевременни и ефикасни мерки може да се избегне скъпо ортодонтско лечение в по-късен етап.

Лечение в смесено съзъбие

В смесено съзъбие лечението най-често се провежда със снемаеми апаратчета от цветна пластмаса и специални телени елементи.

На този етап може да се коригира липсата на място чрез направляване нарастването на челюстта и да се избегне вадене на постоянни зъби в по-късен етап.А с помощта на  подходящи функционални апарати постигаме хармонизиране на лицевите мускули и езика и се предотвратява нежеланото им въздействие върху развитието на челюстите.

Лечение в постоянно съзъбие

След пробива на всички постоянни зъби завършва и основното нарастване на челюстите.От тук нататък по-трудно може да се влияе върху нарастването на челюстите,а се действа основно върху положението на зъбите.При постоянно съзъбие се използва фиксирана техника (брекети).Брекетите се фиксират със специално лепило към всеки отделен зъб и се свързват помежду си  с термоеластична дъга.След поставянето на дъгата в брекетите, тя се опитва да се върне към първоначалната си форма, оказва съответна сила върху брекета, която се предава на зъба и той се премества.

Лечението в постоянно съзъбие може да се проведе и със серия снемаеми прозрачни шини (Invisalign/Orthocaps).Този вид лечение има предимство по отношение на комфорт за пациента и дискретност на лечението, но е много важно съдействието на пациента. За постигане на желания резултат тези шини трябва да се носят 20-22 часа в денонощието и се свалят само по време на хранене и миене на зъбите.

 

Summary
Ортодонтско Лечение - Видове и Полезна Информация
Article Name
Ортодонтско Лечение - Видове и Полезна Информация
Description
Полезна информация относно видовете ортодонтско лечение за деца, юноши и възрастни.
Author
Publisher Name
D.S. Dent
Publisher Logo

13 Comments

 1. Здравейте, исках да попитам за системата Myobrace, работите ли с такива силиконови шини и колко струва лечението. Синът ми е на 12г с всички постоянни зъби от миналата година, носеше апаратче, но кучешките зъби за малко изпъкнали навън. Може ли с тази система да се коригират?

  • Здравейте г-жо Нинкова,
   Работим със системата myobrace. Причината да са изпъкнали навън кучешките зъби е, че няма място в зъбната дъга за тяхното правилно подреждане. Според това колко място е необходимо, зависи и възможността за корекция на позицията на кучешките зъби с myobrace. Системата има ограничени възможности на приложение и не е най-добрия вариант за избор в конкретната ситуация.
   Най-пълна и точна информация мога да Ви дам след клиничен преглед и ортодонтски анализ.
   Консултацията с ортодонт за деца до 18 години в клиниката е безплатна.

   С уважение,
   д-р Даниела Маркова

 2. zdraveite bih iskala da vi popitam dali tova aparatche za ot gornata 4elust dali moje da se smali cenata za po evtino

  • Здравейте,
   Благодаря Ви за вниманието към нашата клиника.
   Заповядайте на консултация, за да обсъдим възможните варианти на лечение и цени.
   Ортодонтското лечение се заплаща разсрочено, на месечни вноски.

   Поздрави,
   д-р Маркова

 3. Здравейте,и да ви благодаря…..Вие сте един чудесен екип,днес имах късмета да доведа детето си при вас.При това че той има уплах от зъболекари,вие имахте голямо търпение и страхотен подход към него)..

 4. искам да попитам за “В смесено съзъбие лечението най-често се провежда със снемаеми апаратчета от цветна пластмаса и специални телени елементи”,каква би била цената за такова апаратче за разширяване на долна челюст?

  • Благодаря Ви за вниманието към нашата клиника. Цената на ортодонтско апаратче е от 600 до 750 лв., в зависимост от сложността на случая. Сумата се заплаща разсрочено( месечни вноски)в рамките на лечението. Час за консултация може да запишете на посочените в сайта телефони:https://www.dsdent.com/contact_us/contact_us.html. На разположение сме за допълнителни въпроси.

   Поздрави,
   д-р Маркова-ортодонт в
   DSDent Clinic

   • Здравейте,

    По моя информация достъпнав мрежата местопазители не се поставят на предни горни или долни резци, при травма и премахнат такъв млечен зъб (дете на 2,7 г). Бихте ли споделили вашия опит и дали е вярна информацията. Благодаря предварително

    • Здравейте Борислав,
     Благодаря Ви за вниманието към нашата клиника.
     Обикновенно няма проблем със смяната на зъбите във фронталната област при преждевременно загубен млечен зъб.
     По принцип може да се направи снемаем местопазител, но при толкова малко дете има проблем със задържането на апарата в устата.
     За това препоръчвам да се правят контролни прегледи на всеки пет-шест месеца.
     Поздрави,
     д-р Буйкова

 5. Да, и аз бих искала да знам цената на Invisalign лечението. И е много важно за мен. Благодаря ви.

 6. zdraveite.bihte li mi kazali cena na invisaling lecenieto i kakvo to4no se vklu4va v nego.blagodaria vi

  • Цената на ортодонтското лечение с Invisaling e 5000$, на лечението с Orthocaps/европейския вариант/ на Invisalign има варианти
   в цената в зависимост от сложността на случая: 1 челюст 3-3/зъб/ – 1360 euro
   2 челюсти 3-3/зъб/ – 1940 euro
   цяла челюст 1840 euro
   две челюсти 2900 еуро
   Ако имате допълнителни въпроси с удоволствие ще Ви отговорим

   Поздрави:
   д-р Буйкова

   • Здравейте!
    Искам да попитам дали е възможно лечение на кръстосана захапка, стеснена горна челюст и един издаден кучешки зъб, а зъбите на долната челюст са леко разместени при дете на 13г. с подвижно апаратче?

Leave Comment