Чисто, По-чисто, Най-чисто – Препоръки за Орална Хигиена

С  или без диагноза от пародонтолога, миенето на зъбите остава едно от най-важните неща в грижата за оралното здраве. Ето какво съветва стоматологът:

КОЛКО

Миенето на зъбите трябва да се случва 2-3 пъти на ден. В противен случай е почти сигурно, че предаваме територията си на невидимия враг – бактериалния биофилм. Единствено чрез ефективно механично почистване имаме възможност да се намесим в непрекъснатия процес на създаване на нови и нови бактерии, които се размножават и организират между зъбите и под венците.

ТЕХНИКАТА

Тя е различна при здравите пациенти и тези с пародонтит. Общото е, че едно ефективно измиване продължава 5 минути. Пациентите с пародонтални заболявания трябва да отделят 3 минути за измиване на вътрешната повърхност на зъбите и 2 минути за външната.

Четката се поставя под ъгъл 45 градуса спрямо повърхността на зъба и се движи в посока от основата към режещия ръб. Това й осигурява максимален достъп до междузъбните пространства. Започваме с няколко вибриращи движения в основата и “измитаме” по посока на върха. Целта е да се наблегне на онази част от зъбната повърхност, намираща се непосредствено до венеца, където обикновено се събира плаката. Зъбите се “измиват” без натиск, за да не се травмира венецът. Тази техника се повтаря многократно на всеки зъб.

Друга техника – вертикални движения в посока от розово към бяло. Никога не четкайте хоризонтално. Въртеливи движения е добре да извършвате с много мека четка (хирургична) върху венците – т. нар. венечен масаж.

Миене с въртеливи движения на зъбите се препоръчва при пародонтално здрави пациенти и при млади хора до 30-годишна възраст, тъй като тази техника на миене е най-лесно осъществима и най-популярна.

Ето как ще откриете, че понякога и 5 минути не са достатъчни, за да почистите зъбите си правилно.

МЕЖДУ ЗЪБИТЕ

Пародонталната болест започва оттам, където е най-лоша хигиената – това са междузъбните пространства. Там плаката успява да намери тих кът, за да се настани трайно. Междузъбните пространства се почистват със специални интердентални четки. Те се използват веднъж на ден. Тези четки биват различни размери и видове и пациентите не биха могли сами да определят кой е най-добрият вариант за тях. Подходящият размер и модел се определят от лекуващия. Те се предлагат в различни цветове за улеснение на пациента, като цветът определя размера.

Почистваме като поставим четката в междузъбното пространство и я движим напред-назад, като се стремим да почистим и трите повърхности – двата зъба и венеца.

КОНЦИТЕ ЗА ЗЪБИ

Конците за зъби са класическо и по-старо средство за почистване на междузъбното пространство. В днешно време се използват само при силно сгъстени зъби (с много малки пространства между тях), когато е невъзможна употребата на интердентална четка. Най-малката четка е размер 0.4 мм. Ако разстоянието е по-малко от този размер, не може да се използва четка и тогава лекуващият препоръчва използването на конец за зъби или зъбен душ. Най-често това са пациентите, които имат ортодонтско заболяване. Във всички останали случаи трябва да се използват четки за междузъбните пространства.

ЧЕТКАТА ЗА ЗЪБИ

Една от грешките, която правят пациентите, е да купуват скъпи четки за зъби, които невинаги са най-доброто за тях. Една от препоръките е да се доверяваме на фирми, които са специализирани само в производство на четки за зъби. Пациентите с пародонтални заболявания трябва да внимават четката за зъби, която избират, да няма силиконови и гумени елементи в частта с косъмчетата, тъй като те травмират венеца и могат да предизвикат рецесии.

Изображение

РАЗТВОРИ ЗА УСТА

Те биват два вида – лечебни и хигиенни. Лечебните води са лекарствени средства. Те съдържат най-често хлорхексидин и се предписват от лекар. Използват се за определено време – обикновено за срок от 14 или максимум 21 дни. Този срок би могъл да бъде надвишен по изрична преценка на лекаря. Но това е опсано, тъй като те променят бактериалната флора и естествената защита на устата. Самолечението с подобни лекарствени препарати е недопустимо, защото може да предизвика поява на гъбички, сухота в устата и други нежелани странични ефекти.

От друга страна хигиенните води не са лекарствено средство, а начин да освежим дъха си и разтворим плаката, за да я подготвим за миене. Използват се по желание на пациента.

ПАСТАТА ЗА ЗЪБИ

Пастата за зъби не е от голямо значение за пародонталното здраве. Разбира се, че има по-добри и по-лоши пасти за зъби. Когато общата устна хигиена е на ниво, пастата за зъби не е от голямо значение. Важно е зъбите да бъдат измити с правилната техника на четкане, достатъчно дълго време, за да е ефективна хигиената. За пациентите с пародонтално заболяване е препоръчително да използват билкови пасти за зъби. Ако е наложителна и профилактика на кариеса, тогава добър вариант на паста за зъби са тези, които съдържат флуор. Могат да се използват и комбинирани пасти за зъби (съдържащи триклозан и флуор), които действат едновременно върху плаката и възпалението на венците и са средство за профилактика на кариеса.

Добра идея е да се използват качествени продукти за орална хигиена, за избора на които трябва да се доверим на зъболекаря. Пародонталното здраве зависи от избора на паста и четка и от старанието на пациента да прилага правилна техника ежедневно и упорито.

Добра идея е пациентът да има две различни четки за зъби – една за сутрин и една за вечер, както и две или три различни пасти за зъби – например полираща паста за вечер и избелваща за сутрин.

Когато посещаваме нашия зъболекар, трябва да носим и своите средства за орална хигиена – четки, пасти, води и конци, за да може специалистът да прецени дали те са най-добрият избор за нас, както и да ни даде допълнителни инструкции.

В заключение можем да кажем, че хигиената е в основата на оралното ни здраве и липсата й е един от основните фактори да се превръщаме в пациенти на специалистите по пародонтология и кариесология. Затова нека полагаме повече малки ежедневни грижи за венците и зъбите си, за да спестим борбата за загубено здраве впоследствие.

dsdent.com

www.confident.bg

Summary
Чисто, По-чисто, Най-чисто – Препоръки за Орална Хигиена
Article Name
Чисто, По-чисто, Най-чисто – Препоръки за Орална Хигиена
Description
Запознайте се с най-ефикасните методи за поддържане на устната хигиена в тази статия.
Author
Publisher Name
D.S. Dent
Publisher Logo

Leave Comment