Как да открием добър зъболекар

Субективно  зъболекарите  считат  себе си за добри . Този ефект се получава от липсата на информация!  Обективната истина е , че добри специалисти са не повече от 2-3% , средната класа е най-многолюдна, с малък на брой уклон нагоре и с голям надолу, а има и не малко “колеги”,  които вършат геройски бели.  Затова на Вас се пада честта внимателно да ги проучите,  преди да се впуснете в подобно приключение. Важно е да знаете, че доста често уж дребна манипулация направена без мисъл води след себе си до дълго и скъпо лечение.

Още в 3-4 курс е важно кандидат-стоматолога да се опита да започне каквато и да е работа,  дори и за без пари в малкото добри клиники или кабинети в София. Тук ключовата дума е добри (ще ги познаете по-цените, пациентите, оборудването, дизайна, персонала). Това е необходимо, за да преоцени образованието, което получава в денталните ни факултети. Имам предвид, че вредните навици придобити в ранни студентски години понякога остават за цял живот.

Пред вече дипломирания стоматолог има много пътища, които в крайна сметка ще го отведат или до работа със здравна каса или до върха на професионалната реализация.  Първия не изисква никакви усилия, няма загуба на време  и не струва почти нищо.  Втория –  задължително започва със специализации. Необходими са поне 3-5 години като време и от наш опит над 120 000 лв. за обучение основно в чужбина, за да започне да  практикува началното ниво на истинската дентална медицина. Това е върха на айсберга, защото  разходите  за специализации,  конгреси , семинари , инвестиции в съвременни технологии  продължават цял живот.

За работното място на добър зъболекар е необходимо да се инвестират поне 100 000 лв. за едно работно място. В тази цена влиза само специализираната апаратура и професионалното оборудване без цената или наема на самото помещение. Отделно всеки месец има разходи за заплати на сестри,  персонал,  счетоводител, ток,материали, зъботехници, амортизация, осигуровки,  нови високотехнологични и много скъпи джаджи и много други, които пациента не вижда.

Дано да съм помогнал частично да разберете, защо е толкова трудно да откриете добър и евтин зъболекар, а когато го намерите  едно от двете да не е съвсем вярно.

5 Comments

 1. Bravo! Komentarat e mnogo tochen i pravilen, a vie drugite zabolekari, ne zavijdajte!
  IZVOD: Koito e dobar zabolekar, ima klienti i ot tuk pari da si kupi oborudvane nad 100 000 leva i nad 120 000 za kursove v chujbina!

 2. Toq koito e pisal tova “Как да открием добър зъболекар” e palen tapanar…dori nqma da si napravq truda da cheta drugite gluposti…

 3. по- голяма простотия не бях чел

 4. Доста колеги са възмутени от горните описания на денталното ни битие, но не крия, че е реалистично описаното. Действително за МОДЕРЕН и пълноценен кабинет/ клиника са нужни много средства, за които пациентите си нямат и представа, НО колко дентисти в БГ могат да си ги позволят?

  • I kakvo izliza, che dobrite zabolekari kakto vie gi opisvate sa samo v kabinetite za po 100 000 leva? Ami moia e za 150000 tova pravi li me po dobur ot vas?
   Sprete s tazi evtina reklama kolega, stavate smeshen ne samo v ochite na kolegite, a i pred pacientite se izlagate.

Leave Comment