Как да Открием Добър Зъболекар?

Субективно  зъболекарите  считат  себе си за добри . Този ефект се получава от липсата на информация!  Обективната истина е , че добри специалисти са не повече от 2-3% , средната класа е най-многолюдна, с малък на брой уклон нагоре и с голям надолу, а има и не малко “колеги”,  които вършат геройски бели.  Затова на Вас се пада честта внимателно да ги проучите,  преди да се впуснете в подобно приключение. Важно е да знаете, че доста често уж дребна манипулация направена без мисъл води след себе си до дълго и скъпо лечение.

Още в 3-4 курс е важно кандидат-стоматолога да се опита да започне каквато и да е работа,  дори и за без пари в малкото добри клиники или кабинети в София. Тук ключовата дума е добри (ще ги познаете по-цените, пациентите, оборудването, дизайна, персонала). Това е необходимо, за да преоцени образованието, което получава в денталните ни факултети. Имам предвид, че вредните навици придобити в ранни студентски години понякога остават за цял живот.

Пред вече дипломирания стоматолог има много пътища, които в крайна сметка ще го отведат или до работа със здравна каса или до върха на професионалната реализация.  Първия не изисква никакви усилия, няма загуба на време  и не струва почти нищо.  Втория –  задължително започва със специализации. Необходими са поне 3-5 години като време и от наш опит над 120 000 лв. за обучение основно в чужбина, за да започне да  практикува началното ниво на истинската дентална медицина. Това е върха на айсберга, защото  разходите  за специализации,  конгреси , семинари , инвестиции в съвременни технологии  продължават цял живот.

За работното място на добър зъболекар е необходимо да се инвестират поне 100 000 лв. за едно работно място. В тази цена влиза само специализираната апаратура и професионалното оборудване без цената или наема на самото помещение. Отделно всеки месец има разходи за заплати на сестри,  персонал,  счетоводител, ток,материали, зъботехници, амортизация, осигуровки,  нови високотехнологични и много скъпи джаджи и много други, които пациента не вижда.

Дано да съм помогнал частично да разберете, защо е толкова трудно да откриете добър и евтин зъболекар, а когато го намерите  едно от двете да не е съвсем вярно.

Summary
Как да Открием Добър Зъболекар?
Article Name
Как да Открием Добър Зъболекар?
Description
Какво отличава добрите дентални специалисти от останалите? Научете как да откриете добър зъболекар.
Author
Publisher Name
D.S. Dent
Publisher Logo

5 Comments

 1. Bravo! Komentarat e mnogo tochen i pravilen, a vie drugite zabolekari, ne zavijdajte!
  IZVOD: Koito e dobar zabolekar, ima klienti i ot tuk pari da si kupi oborudvane nad 100 000 leva i nad 120 000 za kursove v chujbina!

 2. Toq koito e pisal tova “Как да открием добър зъболекар” e palen tapanar…dori nqma da si napravq truda da cheta drugite gluposti…

 3. по- голяма простотия не бях чел

 4. Доста колеги са възмутени от горните описания на денталното ни битие, но не крия, че е реалистично описаното. Действително за МОДЕРЕН и пълноценен кабинет/ клиника са нужни много средства, за които пациентите си нямат и представа, НО колко дентисти в БГ могат да си ги позволят?

  • I kakvo izliza, che dobrite zabolekari kakto vie gi opisvate sa samo v kabinetite za po 100 000 leva? Ami moia e za 150000 tova pravi li me po dobur ot vas?
   Sprete s tazi evtina reklama kolega, stavate smeshen ne samo v ochite na kolegite, a i pred pacientite se izlagate.

Leave Comment