Как да Изберете Най-подходящата за Вас Четка за Зъби?

Подходяща четка за зъби

Може да бъде объркващо, когато си купувате нова четка за зъби, тъй като има много голямо разнообразие от различни видове.
По тяхната твърдост на косъма биват твърди, средни и меки. Много хора предпочитат твърда четка за зъби с впечатлението, че по-твърдите четки почистват по-добре, това е често срещано погрешно схващане. Истината е, че те всъщност могат да увредят зъбите и венеца Ви. Вашата цел е да премахнете плаката колкото е възможно по-нежно, за да предпазите зъбите и венеца Ви.

Ето защо меките четки за зъби са по-безопасен и по-здравословен вариант, защото те запазват емайла Ви!

Да, твърдите четки за зъби са чудесни при отстраняването на плаката, но също износват нещо, което не искате да загубите – зъбния емайл. Емайла предпазва зъбите от вредните бактерии. Ако прекалено много се изтрие емайла, може да изпитвате симптоми като повишена чувствителност освен това зъбите стават по-жълтеникави, тъй като вътрешните слоеве на зъба са открити. При използването на мека четка за зъби ще се отървете от вредните бактерии, но и ще запазите естествения защитен слой на зъбите.

Меката четка предпазва Вашия венец

Зъбния емайл не е единствено нещо, за което трябва да се притеснявате. Твърдите четки за зъби могат да увредят венеца и да доведат до неговото отдръпване. Когато той се отдръпне кореновата повърхност на зъбите е открита и може да се появи чувствителност, а също така ще сте и с повишен риск от развитие на кариес в тази област.

Меките четки за зъби могат ли да почистват също толкова добре?

Вярвайте или не, но добрите четки за зъби с мек косъм могат да почистват също толкова добре колкото и тези с твърд косъм.

Да си купя ли електрическа четка за зъби?

Въпрос, задаван от много пациенти, е дали да сменят ръчната четка за зъби с електрическа.
Добрата новина е, че не е нужно да бързате и да купувате най-модерната електрическа четка за зъби. Ръчните и електрическите четки за зъби вършат една и съща работа, в зависимост от това как ги използвате. Това е като да сравнявате кола с ръчна трансмисия или автоматик. И двата автомобила ще имат една и съща ефективност в зависимост от това колко добър е шофьорът.
Ако използвате ръчна четка за зъби и имате правилна техника на четкане, тогава няма нужда да използвате електрическа четка. Тя е полезна за хора, които нямат правилна техника на четкане или имат склонност да мият зъбите си по-малко от препоръчаното време (което е 2 минути). Електрическите четки за зъби обикновено имат двуминутен таймер и сензор за натиск, който сигнализира когато четкате прекалено силно.
Децата също така намират електрическите четки за зъби по-лесни и по-интересни за ползване. Това е чудесен начин да насърчавате децата да мият зъбите си два пъти на ден.
Друг фактор при избора на четка за зъби е формата и размера на главата. С четката за зъби трябва може да достигате безпроблемно до всички зъби. Ако при четкането се затруднявате да измиете по-задните зъби, трябва да я смените с четка, която има по-малък размер на главата.

На колко време трябва да си сменям четката за зъби?

Препоръчително е да си сменяте четката за зъби на всеки 3 месеца или когато четката за зъби се износи.Ако сте използвали четката за зъби 1 месец и косъмчетата са разперени и стърчат във всички посоки означава, че четката за зъби е износена и е време да я смените. Една износена четка за зъби не осигурява оптимално измиване на зъбите.

Каква е правилната техника за миене на зъбите?

Има и правилен и погрешен начин да си миете зъбите.
Правилната техника на четкане е много важна. При използване на ръчна четка за зъби поставете четката за зъби под ъгъл от 45 градуса към венеца. Внимателно преместете четката напред-назад с къси, кръгли движения. Четкайте външните повърхности, вътрешните повърхности и дъвкателните повърхности на зъбите. За да почистите вътрешните повърхности на предните зъби, наклонете четката вертикално и преместете четката нагоре и надолу.
При използване на електрическа четка за зъби четката се поставя под ъгъл от 45 или 90 градуса към повърхността на предните зъби. Едва след това четката се включва. Четката трябва да се движи бавно върху и около всяка зъбна повърхност от 3 до 5 секунди. При почистване на зъбите устата се разделя на четири квадранта (горен десен, горен ляв, долен ляв и долен десен). Тази система позволява на пациента да почиства зъбите си систематично без пропускане на нито един зъб и нито една повърхност.
Мийте зъбите си два пъти на ден. Използвайте конци за зъби поне веднъж дневно. Хранителни остатъци се задържат между зъбите, където една четка за зъби не може да достигне. Това помага да се премахне плаката и храната между зъбите и под линията на венеца. Консумирайте балансирана диета, която ограничава сладкото и газираните напитки.

Надяваме се да сме Ви били полезни. Ако имате въпроси, не се колебайте да ни попитате.

d-r Kaloyan Stoichev

Автор:

д-р Калоян Стойчев

Лекар по дентална медицина
в дентална клиника
D.S.Dent

Summary
Как да Изберете Най-подходящата за Вас Четка за Зъби?
Article Name
Как да Изберете Най-подходящата за Вас Четка за Зъби?
Description
На пазара може да срещнете изобилие от четки за зъби, но коя от тях е подходящия за Вас избор? Научете повече в тази статия.
Author
Publisher Name
D.S. Dent Team
Publisher Logo

Leave Comment