Често Срещани Проблеми със Зъбите по Време на Бременност

Изображение

Проблемите със зъбите са често срещани по време на бременността. Това се дължи на хормоналните промени, които настъпват в организма. Заради тях тъканите в устната кухина стават по-податливи на бактериите в зъбната плака, които водят до възпаления и кървене на венците.

Това състояние е известно като „гингивит по време на бременност“. Най-добрият начин да се справите с проблема е добрата устна хигиена. Почиствайте зъбите си поне 2 пъти на ден, а при възможност и след всяко хранене. Мийте зъбите си поне 2-3 минути с въртеливи движения. Изберете средно мека четка, по-твърдите могат да наранят венците ви. Препоръчително е сутрин да ползвате хигиенна паста, а вечер лечебна.

Проблемът с кървенето на венците се повлиява добре и от специалните води за устна хигиена. Жабуренето с тези продукти трябва да бъде два пъти дневно или по-често, ако такава е препоръката на вашия стоматолог.

Подходящ начин за облекчаване на неприятно кървене е и адстрингиращия (свиващ) чай. Него може да откриете във всяка билкова аптека. Той се приготвя винаги непосредствено преди да се жабурите с течността. Важно е също да използвате конци за зъби. Макар и в началото употребата им да ви е трудна, не се отказвайте. Постепенно ще свикнете. Просто откъснете по-дълга част от конеца, омотайте го около пръсти от едната и другата ви ръка, така че да ви е удобно. После го прокарайте внимателно в междузъбните пространства, като следвате повърхността на зъбите. Това е важно, защото така щадите венците си.

Много жени се притесняват от стоматологичните процедури, които понякога се налага да бъдат извършвани по време на бременността. Затова основно правило е дори при наглед безобидни, не много силни болезнени прояви, да се обърнете към вашия зъболекар. Това ще позволи проблемът да бъде решен преди да се задълбочи.

При бременните пациентки някои стоматологични процедури се правят при крайна необходимост и след задължителна консултация с наблюдаващия акушер-гинеколог. Това са хирургичните манипулации. Не се препоръчва рентгенова снимка или ако се налага, само при крайна необходимост.

Съветваме бременните, в случай че ги заболи зъб и са решили да вземат обезболяващо, винаги да четат указанието на опаковката на медикамента. Там изрично е оказано, дали е подходящ  за употреба през 9-те месеца. Що се отнася до ползването на флуорни таблетки, то това става след консултация с вашия зъболекар.

За здравето на зъбите през цялата бременност огромна роля играят храните, които присъстват в менюто ви. Задължителни продукти са млякото, сиренето и яйцата. Свежите плодове и зеленчуци, както и рибата също трябва да присъстват във вашия хранителен режим. Освен това наистина си заслужава да спрете цигарите – те вредят и на вас, и на нероденото ви дете.

Summary
Често Срещани Проблеми със Зъбите по Време на Бременност
Article Name
Често Срещани Проблеми със Зъбите по Време на Бременност
Description
Как да се справим с най-често срещаните дентални проблеми по време на бременност? Научете в тази статия.
Author
Publisher Name
D.S. Dent
Publisher Logo

Leave Comment