Лечение на Пародонтоза – Специализация в Лондон

Д-р Николова и д-р Зиковска проведоха поредната специализация по пародонтология (пародонтоза) при проф.Филип Оуер –  преподавател  в Kings Colegge  в Лондон и с впечатляваща частна практика в областта на пародонталните заболявания лекувани предимно нехирургично.

Тема на специализацията бяха всички възможни лечебни стратегии, чиято цел е да  постигнат задоволителни резултати в стационирането и стабилизирането на заболяванията на пародонталните тъкани без хирургична намеса.Бяха разгледани ключовите проблеми, свързани с адекватното поддържащо лечение на пародонталните заболявания. Обсъдиха се новите подходи и възможности в нехирургичното лечение на острия и хроничен пародонтит. Отбелязан бе огромния пробив свързан основно с новите технологии, генетични изследвания и меките лазери като елемент от щадящата терапия. Една от основните теми беше ангажирането и мотивацията на пациента , без които стационирането и лечението на пародонталните заболявания не би било възможно.  Важно е да се знае  ,че този тип лечение е продължително и изисква много добро партньорство между пациент и пародонтолог. Специално място бе отделено на диагностиката и планирането на лечебния процес , както и на признаците показатели за активност или стабилност на пародонталното заболяване. Оптимистичното е, че адекватно провежданите терапии са в състояние да стационират процесите и без хирургични намеси.

2 Comments

  1. Въпросът ми къв вашите две колежки, които са били на специализация в Лондон е следния:

    Докато са били на специализация в Лондон те успели ли са да се запознаят с английската иновационна методика за неинвазивно лечение на пародонтит наречена BOST(Bone One Session Treatment) или БОСТ(костно лечение за една сесия).Това е една относително нова методика за безоперативно лечение на пародонтит разработена във Великобритания и практикувана повече от 15 години като резултатите от клиничнината практика показват, че тя е по-ефективна от традиционния оперативен метод с костни присадки.

    Моля за отговор, тъй като на предния ми въпрос от м.ноември до момента нямам отговор.

    • B.O.S.T. е лечение,което цели да елиминира инфекцията в пародонталните джобове по нехирургичен начин.То представлява дълбоко аеробно почистване на джобовете.Повреме на процедурата венците се отдръпват със специална стречинг техника,което позволявя да се почистят кореновите повърхности и да се отстранят всички инфектирани тъкани.Това от своя страна дава възможност на меките тъкани и костта след оздравителния период да регенерират.След процедурата пациента поддържа устната си хигиена със специален AirPerio комплект,позволяващ много добро подвенечно почистване и по-добър достъп на кислород.Всъщност идеята на процедурата е свързана както всяка друга манипулация в пародонтологията най-вече с перфектното почистване и с отстраняването на вече заразените тъкани.Съдействието на пациента и поддържането на перфектна устна хигиена и тук е основен фактор.А аналогия с костните присадки трудно може да се прави,защото процедурите за почистване – B.O.S.T.,scalling and root planing,кюретажите,било то хирургични,или не,целят да създатат ситуация,при която организма сам да започне да възстановява изгубените тъкани.А при поставянето на костозаместващо вещество,то се добавя отвън,директно запълвайки костният дефект.

Leave Comment